Ongelofelijk

Yvonne Zonderop

Over de verrassende comeback van religie

In de tweede helft van de vorige eeuw rukten veel Nederlanders zich los van een knellend godsdienstig verband. Geloof verdween achter de voordeur. Seculier werd de norm.

Maar religie laat zich niet zomaar wegpoetsen. Als stelsel van zingeving kent het eigenlijk geen serieuze concurrent. Miljoenen Nederlanders laveren tussen geloof en ongeloof. In de politiek duikt de christelijke erfenis steeds weer op, omdat we er onze cultuur, democratie en ethiek aan ontlenen. Religie blijkt een immense bron van inspiratie voor nieuwkomers uit alle windstreken. En millennials verdiepen zich juist weer in godsdienst en spiritualiteit.

Het is tijd dat we religie weer serieus nemen als maatschappelijk verschijnsel dat betekenis geeft, vindt Yvonne Zonderop. Als meisje verliet ze stampvoetend de katholieke kerk, maar ze voelt zich wel nauw verbonden met de christelijke cultuur. Ze beschrijft de recente geschiedenis van een ontzuilend Nederland, aan de hand van persoonlijke ervaringen. “In de slipstream van een heftige secularisatie hebben we alles wat riekte naar geloof in de ban gedaan. Dit voelt steeds meer als een gemis.” Volgens haar slaat de slinger nu weer de andere kant op – voor wie open genoeg is om dit te zien.

Yvonne Zonderop (1955) is werkzaam bij de Volkskrant als adjunct-hoofdredacteur na functies als parlementair verslaggever, chef kunst en chef economie. Zij is een betrokken journalist met een onafhankelijke geest en met oog voor maatschappelijke trends, die ze duidt en verduidelijkt.

De Bibliotheekcommissie

Catalogus bibliotheek Kloosterkerk

U kunt de catalogus van de bibliotheek van de Kloosterkerk raadplegen op de website van de Kloosterkerk.