De corona maatregelen nopen tot creatieve oplossingen in de cultuursector! Het concert “Dromen als Messiaen” stond oorspronkelijk ’s avonds gepland. Door de nieuwe maatregelen is dit concert verplaatst naar een uniek tijdstip. Dit kerstconcert klinkt in de ochtend van vrijdag 24 december vanaf 8.00 uur in de monumentale Kloosterkerk. Rond zonsopgang 8.50 uur klinkt het laatste deel en dan is daar het licht! Op deze manier beginnen we de donkere kerstdagen met een uitzonderlijke totaalervaring in beeld en geluid. Terwijl organist Geerten van de Wetering de indrukwekkende orgelcyclus La Nativité du Seigneur van Messiaen uitvoert, projecteert audiovisueel kunstenaar Marcel Wierckx live kleurbeelden op het orgel.

Beeld
Marcel Wierckx is audiovisueel componist en tekende voor de lichtshow die tijdens het concert op het orgel in de kerk te zien is. Hij licht deze ervaring toe: “Wat als je klanken niet alleen hoort, maar ook ziet in kleur? De Franse organist en componist Olivier Messiaen verbond kleuren aan klanken wanneer hij zijn stukken componeerde. In ‘Dromen als Messiaen’ duik je voor even in deze bijzondere wereld waar klank en kleur samengaan. Stel je voor, een intense audiovisuele performance met verglijdende beelden en kleuren op het orgel zelf. Messiaens ‘La Nativité du Seigneur’, gebaseerd op het kerstverhaal, wordt uitgevoerd als nooit tevoren. De live-gegenereerde beelden zijn gebaseerd op de negen pasteltekeningen die de Franse schilder Charles Blanc-Gatti (1890-1966) maakte naar aanleiding van een van de eerste uitvoeringen van ‘La Nativité du Seigneur’ in 1936”.

Geluid
“Messiaens muziek is op zichzelf al een belevenis om te beluisteren”, vertelt organist Geerten van de Wetering. “Aangevuld met een lichtshow, geprojecteerd op het orgel, maakt de beleving helemaal compleet. Als luisteraar zie je letterlijk de kleuren, die Messiaen zelf ‘zag’ bij zijn muziek. Een heel bijzondere ervaring voor de luisteraar”, vervolgt Van de Wetering. “Zeker als je dat in de vroege ochtend, zo vlak voor Kerst, beleeft. Als ik niet had gespeeld, was ik zeker komen luisteren en kijken! Maar ook als speler zie ik uit naar deze uitvoering, ik zie al heel lang ontzettend uit naar dit project. Het wordt wel vroeg opstaan om 8.00 uur ’s ochtends Messiaens kerstcyclus goed uit de vingers te krijgen!”.

Koffie en croissant bij het kaartje 

Vanaf 7.30u is er inloop met koffie en een croissant. Het concert vindt plaats in het kader van het festival Kerst met Messiaen van ClassicalNOW!. Meer info en kaartverkoop, zie www.podium21.nl