‘Ontmoeten’ heeft niets van doen met ‘moeten’, maar met het oud-engelse ‘metan’ (to meet) wat teruggaat op een woord dat ‘naderen’ betekent. Bergen en heuvels kunnen elkaar niet ontmoeten, mensen wel, zegt een oude spreuk. Zij kunnen nader tot elkaar komen.

De Franse filosoof Charles Pépin vertelt in een interview n.a.v. van de vertaling van zijn boek De ontmoeting: ‘Het bestaan draait erom de ander te ontmoeten. Via de confrontatie met de ander leer ik mezelf kennen. Ik moet namelijk eerst ontmoeten wat ik niet ben, om te weten wat ik wél ben’. Hij herinnert zich hoe zijn dochter die, toen ze klein was, het eng vond om naar een kinderfeestje te gaan. Zijn goede raad was niet dat het allemaal wel goed zou komen, maar haar gelijk te geven: Inderdaad, misschien wordt het wel niet leuk. En dan? Altijd maar bang op je kamer blijven zitten?

Wij mensen zijn niet wat we zijn. We zijn onaf en ontwikkelen ons via relaties met anderen. We veranderen. Soms gebeurt dat in een oogwenk, zoals je geraakt kunt worden door dat ene akkoord, die ene oogopslag, soms gaat het geleidelijk.

Tijdens de ABC-cursus spreken we over godsbeelden met als openingsvragen: wat voor Godsbeeld kreeg je (wellicht) ooit mee en hoe is dat nu? En altijd is er wel iemand die zegt: zoals ik toen geloofde, kan ik nu niet meer. Ik ben veranderd, en daarmee ook de manier waarop ik geloof. Of andersom: mijn geloof is veranderd en daarmee ikzelf. En vaak volgt er dan een heel persoonlijk verhaal over een ontmoeting met iets of iemand, en soms wordt die ontmoeting (pas achteraf) ervaren als een ontmoeting met Iets of Iemand, met de Eeuwige zelf.

Dat lijkt me een doorgaand proces te zijn. Zoals we eenzelfde persoon weer opnieuw kunnen ontmoeten. Pépin vertelt: ‘Een van mijn beste vrienden zei na een jaar thuiswerken dat zijn vrouw een heel interessante baan had. Goed nieuws, zei ik, wist je dat nog niet? Hij antwoordde dat hij er eerder niet zo in geïnteresseerd was geweest. Door de pandemie leerde hij zijn vrouw op een nieuwe manier kennen’. Een leven is niet lang genoeg om iemand te leren kennen. Hoeveel te meer geldt dat de ontmoeting met de Eeuwige?

Ds. Rienk Lanooy

Tekening Rienk Lanooy © De Zagerij ontwerpbureau