Het vorig jaar vanwege corona afgelaste concert “Dromen als Messiaen” is op vrijdagavond 25 februari vanaf 20.00 uur echt te beleven. Organist Geerten van de Wetering speelt dan in de monumentale Kloosterkerk de indrukwekkende orgelcyclus La Nativité du Seigneur van Messiaen terwijl audiovisueel kunstenaar Marcel Wierckx live kleurbeelden op het orgel projecteert. Dit belooft een uitzonderlijke totaalervaring in licht en geluid tegen de achtergrond van het Haagse lichtevenement, The Hague Highlights.

Licht
Marcel Wierckx is audiovisueel componist en tekende voor de lichtshow die tijdens het concert op het orgel in de kerk te zien is. Hij licht deze ervaring toe: “Wat als je klanken niet alleen hoort, maar ook ziet in kleur? De Franse organist en componist Olivier Messiaen verbond kleuren aan klanken wanneer hij zijn stukken componeerde. In ‘Dromen als Messiaen’ duik je voor even in deze bijzondere wereld waar klank en kleur samengaan. Stel je voor, een intense audiovisuele performance met verglijdende beelden en kleuren op het orgel zelf. Messiaens ‘La Nativité du Seigneur’, gebaseerd op het kerstverhaal, wordt uitgevoerd als nooit tevoren. De live gegenereerde beelden zijn gebaseerd op de negen pasteltekeningen die de Franse schilder Charles Blanc-Gatti (1890-1966) maakte naar aanleiding van een van de eerste uitvoeringen van ‘La Nativité du Seigneur’ in 1936”.

Geluid
“Messiaens muziek is op zichzelf al een belevenis om te beluisteren”, vertelt organist Geerten van de Wetering. “Aangevuld met een lichtshow, geprojecteerd op het orgel, maakt de beleving helemaal compleet. Als luisteraar zie je letterlijk de kleuren, die Messiaen zelf ‘zag’ bij zijn muziek. Een heel bijzondere ervaring voor de luisteraar”, vervolgt Van de Wetering. “Als ik niet had gespeeld, was ik zeker komen luisteren en kijken! Maar ook als speler zie ik uit naar deze uitvoering, ik zie al heel lang ontzettend uit naar dit project”.

Nog meer licht
Hoe leuk is het om dit concertbezoek te combineren met een mooie wandeling langs de lichtkunstwerken van het lichtevenement The Hague Highlights? Vier bijzondere plekken in het Museumkwartier van Den Haag staan namelijk van woensdag 23 t/m zondag 27 februari in de spotlights. Bewoners en bezoekers van de stad kunnen de lichtkunstwerken gratis aanschouwen op de Hofvijver, het Lange Voorhout en de bekende gebouwen Gevangenpoort en Paleis Kneuterdijk (Raad van State). Vijf avonden lang, van 18.00 tot 22.30 uur, gaan in het centrum van de stad de lichtshows of projecties AAN.

Het concert wordt georganiseerd door Podium21 in samenwerking met ClassicalNOW! en vindt plaats in het kader van The Hague Highlights. Voor meer info en kaartverkoop, zie www.podium21.nl