Zaterdag 25 maart 2023 vanaf 16.00 uur tot 18.30 uur is er weer een workshop in de Kloosterkerk over de cantate die in de cantatedienst zal worden uitgevoerd. Deze workshop gaat over de cantate ´Wie schön leuchtet der Morgenstern´ (BWV 1).

Enkel geestelijke gedachten graag!
Als oude lutherse liederen niet meer goed begrepen worden moet je ze niet wegdoen, maar beter uitleggen, vonden theologen in de tijd van Bach. Voor het lied Wie schön leuchtet der Morgenstern waarop cantate gebaseerd is, was dat extra nodig. Als dat lied ontbrak tijdens je huwelijksinzegening was je niet echt getrouwd, vond men, maar wel inclusief plezier om een dubbelzinnige uitleg van de tekst. Hoe hielp Bachs muzikale vertaling van deze tekst om dat in de cantate recht te zetten?

Spreker
De spreker in deze workshop is Lydia Vroegindeweij. Zij is allround uitgever en legt zich al vele jaren toe op allerlei vormen van educatie via verschillende media. Uit nieuwsgierigheid naar religieuze behoeften van mensen studeerde zij theologie en combineerde dit met musicologisch onderzoek naar de troostende betekenis van Bachs koraalcantates. Momenteel werkt zij samen met Ellen van der Sar aan het project L500B300.nl dat in 2024 feestelijk herdenkt dat Luthers liederen 500 jaar bestaan en Bachs koraalcantates 300 jaar.

Deelnemen?
Deelnemen kan door een kaart ad € 10 te kopen via www.bachensembles.nl/educatie of te betalen bij entree van de kerk. Inloop is vanaf 15.30 uur. Eerst zal een gedeelte van de repetitie van het Residentie Kamerkoor en Residentie Bachorkest worden bijgewoond, aansluitend is de workshop.