Op weg

Er zijn vele redenen om een pelgrimstocht te maken. Een goede vriend van me wandelde deze zomer vanuit Frankrijk terug naar Nederland. Een flinke tocht waarmee hij een overgang markeerde. Hij nam afscheid van zijn baan in Frankrijk om een nieuwe op te pakken in ons land. Het tempo van het lopen maakt zo’n overgang ook beter te doen. Beter dan door alle snelle transportmiddelen te nemen die we maar al te vaak gebruiken. De ziel reist langzaam.

Een andere vrouw vertelde me dat ze een pelgrimage maakte om haar schoonzus te steunen die kanker had. De machteloosheid die je zo vaak voelt als een naaste ernstig ziek is, zette zij om in actie. En ook een offer.

Zo heeft ieder een reden. Er zijn ook symbolische pelgrimages te maken. Wij in de Kloosterkerk zijn op weg naar een nieuwe toekomst. Het ongemakkelijke is dat we niet precies weten waar we uit gaan komen. Meestal weet je dat immers wel als je op pad gaat. Naar Rome of naar Santiago, maar deze tocht is ongewis.

Het leuke is dat we niet alleen gaan maar dat we met velen zijn en dat we in ieder geval de richting hebben gevonden waarin we willen gaan. Nu nog de eerste stappen. Die gaan we na Pasen zetten.

Tekst: Marc Blom, Voorzitter van het Algemeen Bestuur