Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Bach Binnenstebuiten

februari 24 | 16:00 - 18:30

Johann Sebastian Bach, zijn cantates en zijn instrumentenkeuze

Bach is voor veel mensen het begin en het einde van de muziek. Wat maakt dat zijn vocale en instrumentale werken ons nog steeds zo aangrijpen? De Stichting Cantatediensten Kloosterkerk biedt u opnieuw de gelegenheid om enkele workshops bij te wonen. Deze geven u de bagage om de cantates van Bach met meer begrip te kunnen beluisteren.

Dit seizoen staat steeds een instrument centraal. Barokspecialisten die zowel uitvoerend musicus als onderzoeker en docent zijn, nemen ons mee in de keuzes van de componist Bach: waarom, wanneer welk instrument bij welke zangstem of bij welke vorm (aria, recitatief, koraal). En met welke beperkingen of uitdagingen kreeg Bach te maken?

De workshop begint met het luisteren naar een deel van de repetitie met koor, orkest en solisten onder leiding van Jos Vermunt, waarna een lezing volgt door een gerenommeerd musicus of Bach-kenner.

24 februari 2024 – Jörn Boysen  – 16.00 – 18.30 uur

“Der General Bass ist das vollkommste Fundament der Music […]”.

Deze woorden worden toegeschreven aan Johann Sebastian Bach. Tijdgenoten als Mizler en Daube beschreven Bachs begeleidingsspel als volstemmig en uitgebreid, zodat “men denkt dat het een concerto is, en dat de melodie die hij met de rechterhand maakt al eerder zo is getoonzet”.

Veel meer informatie over Bachs uitvoering van de basso continuo uit eigen kring is er niet. Daarom is het zeker de moeite waard om te kijken naar andere bronnen die ons inzicht geven in de gewoonten van de tijd waarin de muzikantenfamilie Bach verkeerde.

Bach schreef in 1725 de koraalcantate ‘Erhalt uns, Herr, bei deinem Wort’ (BWV 126), waarin het continuo een belangrijke rol speelt. Aan de hand van verschillende bronnen uit die tijd neemt Jörn ons mee in de omstandigheden van een cantate-uitvoering en de praktische gang van zaken in een Duitse Lutherse kerk.

 

Jörn Boysen

Klavecinist, dirigent en componist Jörn Boysen werd in 1976 geboren in Lübeck, Duitsland. Na zijn studie aan de Musikhochschule Lübeck ging hij naar Nederland waar hij studeerde bij Tini Mathot en Ton Koopman aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Hij is gespecialiseerd in repertoire uit de 17e en 18e eeuw. Hij ziet zijn werk niet als het simpelweg herhalen van informatie uit oude muziektraktaten, maar als het toepassen van kennis die is ingebed in de kennis van de betreffende sociale omgeving, tradities en andere kunstvormen en wetenschappen. Boysen voltooide Bachs Markuspassie, verschillende cantates en schrijft werken in verschillende barokstijlen. Als oprichter en artistiek leider van Musica Poetica, gastdirigent, solist of continuospeler treedt hij regelmatig op in Duitsland, Nederland en Frankrijk. Hij was lange tijd artistiek leider van Musica Antica da Camera, het jonge podium voor oude muziek in Den Haag, en is docent aan het Conservatorium in Utrecht.

 

Bach Binnenstebuiten in de Kloosterkerk algemene informatie:

Drie zaterdagen in 2024 [let op wisselende aanvangstijd!]

27 januari 2024 –  Daniel Lanthier – 16.00 -18.30 uur – de hobo

24 februari 2024 – Jörn Boysen – 16.00 -18.30 uur – het continuo

23 maart 2024 – Inês d’Avena – 13.00-15.30 uur – de blokfluit

 

Toegangsprijs inclusief consumpties € 12,50

Vooraf reserveren is gewenst. Dit kan via www.bachensembles.nl/educatie

Kloosterkerk, Lange Voorhout 4 (ingang kosterij), Den Haag

Gegevens

Datum:
februari 24
Tijd:
16:00 - 18:30
Evenement Categorieën:
,