Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.
Evenementenreeks Evenementenreeks: ABC van de christelijke traditie

Eerste avond op 4 oktober – ABC van de christelijke traditie

20 september 2023 | 20:15

ABC van de christelijke traditie

Welkom bij de cursus ‘ABC van de christelijke traditie’. Wie wil weten of die cursus iets voor hem/haar is, herkent zich misschien in de volgende vragen: ‘ik zou wel eens wat meer van de christelijke traditie willen weten, of: ‘ik zou wat ik ooit heb meegekregen aan geloofstaal en -kennis graag een keer wat opfrissen’, of: ‘ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe anderen tegen die traditie aankijken’. De cursus bestaat uit twee delen: tot aan kerstmis gaat het over de bijbel, dat oude geschrift dat is opgebouwd uit boeken en verhalen die ontstaan zijn in een periode van vele honderden jaren. Hoe lees je die verhalen die zo verschillend zijn van inhoud, vorm en stijl? Lopen er gedachten, thema’s als een rode draad doorheen? En hoe kunnen ze ‘waar’ zijn zonder dat we ons lot bij voorbaat in handen leggen van een antwoord op de vraag of ze ‘echt gebeurd’ zijn? Zijn er andere verstaanssleutels mogelijk die de rijkdom en de diepte van deze oude teksten blootleggen waardoor ze in elke tijd weer opnieuw betekenis krijgen?

Na Kerstmis komen thema’s aan de orde die de christelijke traditie hebben gekleurd en vormgegeven. Het gaat dan over beelden van God en van Jezus, over zijn dood en opstanding, over de betekenis van de Pinkstergeest, maar ook over de vraag wat bidden is, wat er in een kerkdienst gebeurt, en hoe je de Tien Woorden kunt verstaan als leidraad voor een vrij bestaan.

Kortom een rijke cursus voor iedereen. De leeftijd van de deelnemers varieert van 20 tot 80+. Sommigen van hen besluiten aan het einde van het seizoen rond Pinksteren zich te verbinden met de christelijke traditie door de doop, of door de verbintenis die ooit met hun doop begonnen is te bevestigen (zoals dat ook wel heet, door ‘belijdenis te doen’).

Begeleiding en aanmelding: ds. Rienk Lanooy (lanooy@kloosterkerk.nl) en ds. Jan Tom Schneider (schneider@kloosterkerk.nl)

Data: woensdagen 20 september; 4 en 18 oktober; 15 en 22 november; 6 en 20 december; 17 en 31 januari; 7 februari; 6 en 20 maart; 3 en 17 april; 1 en 15 mei – afsluitende zaterdag 4 mei

Tijd: 20.15 – 22.00 uur (inloop met koffie vanaf 20.00 uur) – behalve zaterdag 4 mei

Bijzonderheden: maximaal 20 deelnemers

Gegevens

Datum:
20 september 2023
Tijd:
20:15
Serie:
Evenement Categorie:

Locatie

Kloosterkerk