Als een cantate begint met “Ach Gott” dan wordt er nood bezongen, het ‘Herzeleid’. Bach neemt de luisteraar mee naar de troostrijke uitweg: geloof in Christus. Maar die weg is niet eenvoudig en de gids leidt ons langs gevaren die de smalle weg naar het heil met zich meebrengt. In Bachs tijd stond het ontbreken van wijn (tijdens de bruiloft in Kana, Joh. 2:3) symbool voor een existentiële crisis in een mensenleven. Alle reden dus om troost te zoeken.

Lydia Vroegindeweij (1960) is allround uitgever en richt zich als ondernemer al vele jaren op alle mogelijke vormen van educatie via verschillende media. Uit nieuwsgierigheid naar religieuze behoeften van mensen ging zij in 2001 theologie studeren. Deze inzichten combineert ze nu met haar interesse voor muziek in een promotieonderzoek naar het thema ‘troost’ bij Luther en Bach. Daarnaast is zij de initiatiefnemer van de informatieve website Kerkliedwiki.nl en het educatieve project Orgelkids.nl waardoor kinderen wereldwijd actief kunnen kennismaken met het pijporgel.

Bach Binnenstebuiten

De muziek van Bach inspireert en raakt je in het hart….

De Stichting Cantatediensten Kloosterkerk biedt u – na de succesvolle serie in 2018 – de gelegenheid om enkele workshops bij te wonen. Deze serie geeft u de bagage om de cantates van Bach met meer begrip te kunnen beluisteren.

Johann Sebastian Bach schreef elk van zijn ca. 200 cantates voor een bepaalde zondag of kerkelijke hoogtijdag. Door de cantates te beluisteren met het kerkelijk jaar mee, beleef je mee hoe Bach de thema’s en lezingen van iedere zondag en feestdag muzikaal verwerkt.

Maak het begin van de repetitie met koor en orkest mee, en luister vervolgens naar een inleiding door een deskundige op het gebied van de cantates en Johann Sebastian Bach.

Drie zaterdagen in 2019, van 16.00 – 19.00 uur.

26 januari 2019 Lydia Vroegindeweij.

Tevens presentatie van de Calov-bijbel waarin de aantekeningen van Bach bij de bijbelteksten staan vermeld.

23 februari 2019    Govert Jan Bach

30 maart 2019 Leo Samama

Toegangsprijs incl. consumpties € 10,00.