Een zinvolle herstwandeling, foto van Erik Witsoe

Niets gaat verloren,
uiteindelijk is alles oogst
(Edith Sitwell)

In de herfst lijkt het wel alsof al het vrolijke frisse groen van lente en zomer verloren gaat. Blaadjes, zaden en noten vallen, bomen en struiken worden kaal. Een flinke storm en een regenbui erover, en voor je het weet wordt al dat moois zomaar vertrapt.

Toch vinden we het fijn om een herfstwandeling te maken. Misschien omdat het ons eraan herinnert dat het in ons leven ook wel eens herfst is. Niet alles wat mooi is, is blijvend.

Soms moeten we afscheid nemen van een huis of een school, van vrienden of van een huisdier. Soms is iemand van wie we hielden er niet meer. Dan hebben we onze herinneringen nog. Als we die herinneringen ophalen, noemen we dat her-denken.

Herinneringen zijn kostbaar. Dat kunnen we leren van de herfst. De herfst is vol herfstschatten. Die schatten die de natuur loslaat kun jij verzamelen, en je kunt er iets moois mee doen.

Dennenappel vol herinneringen

Als je iemand mist of iets belangrijks wilt herdenken, zoek dan een mooie dennenappel uit met veel ruimte tussen de schubben. Schrijf je mooiste herinneringen op kleine papiertjes, rol ze op en steek ze in de dennenappel. Zet hem op een fijne plek in huis. Als je verdrietig bent, helpt het om af en toe zo’n briefje te lezen.

Helikopters laten vliegen

De zaadjes van de esdoorn zien eruit als propellers en zweven als een helikopter door de lucht. Zoek een aantal helikoptertjes, schrijf daarop een naam of een wens, en geef ze daarna mee aan de wind. Volg ze met je ogen. Waar zou je willen dat ze heen vlogen?

Sprokkelen

Wat is er heerlijker dan door de herfstbladeren banjeren, herfstgeuren opsnuiven en de mooiste afgevallen bladeren, takjes, steentjes en noten oprapen? Leg ze thuis op een schaaltje. Misschien lijkt het niet veel, maar… ‘uiteindelijk is alles oogst,’ zei een Engelse dichteres eens. Ze bedoelde: wat voorbij is, is niet voor niets geweest. Overal verzamelen we aandenkens. We leren iets. We houden er iets aan over. En het belangrijkste souvenir is liefde. Als jij verdrietig bent omdat iets of iemand er niet meer is, dan begrijp je dat als geen ander. Want wat jij voelt, is liefde. En liefde blijft.

Marja Flipse en Astrid Poot