AFSCHEID: Daar gaat zij……. niet tegen te houden – hoewel we dat natuurlijk wel graag gedaan zouden hebben – op weg naar een nieuwe horizon. Zo stond er ook een nieuwe horizon afgebeeld op de laatste bladzijde van het programma dat de Kloosterkerkgemeente voor Margreet had samengesteld voor haar afscheid op 3 februari 2018. Een aantal jaren geleden hing er werk van de kunstenaar Bruno van den Elshout aan de witte muur van onze kerk met de titel: NEW HORIZONS. Deze kunstenaar had één vast “uitgangspunt” voor zijn camera, namelijk het dak van hotel Atlantic in Kijkduin. Hij fotografeerde een jaar lang ieder uur hetzelfde uitzicht op de Noordzee-horizon. De horizonnen die hij “ving” met het oog van zijn zelfgebouwde camera bleken totaal verschillend  “ingekleurd”: door het weer of het licht, door de dag of de nacht, door de tijd van het jaar.

Margreet heeft 18 jaar lang onze zondagen “ingekleurd”, ook altijd vanuit een vast “uitgangspunt”, een vaste grondtoon: dat de trouw en de liefde van de Eeuwige ons altijd zal omgeven en ons zal vasthouden als wij soms dreigen te vallen. We zijn als gemeente Margreet dankbaar voor het “prediken” van dat vertrouwen.

En dan nu het FEEST. Ik heb de foto’s al gezien, die er gemaakt zijn op die zaterdagmiddag in februari. Ze tonen een stralende Margreet want het is een feest naar haar hart. Maar ook tonen zij de weemoed om wat was. En het was goed. Er waren veel mooie momenten: muziek en dans, dierbare woorden, mooie cadeaus, maar het allermooiste was de gezamenlijke maaltijd aan de prachtig met wit linnen gedekte tafels. De blauwe anemonen en de gele narcissen, de bloemen op de tafel, de wijn en de feestelijke karaffen met munt, het licht van de kaarsen. Het werd langzaam donker in de kerk; de kaarsenkronen lichtten op en de verbindende warmte met elkaar was voelbaar geworden. Daarin hebben wij ons niet vergist!

Maria Haslinger, coördinator Commissie Afscheid Margreet

In het blad Kerk in Den Haag is een interview met ds. Margreet Klokke te lezen, waarin zij terugkijkt op haar tijd bij de Kloosterkerk: ‘Margreet Klokke

Op de website van de Kloosterkerk is een uitgebreid fotoverslag te vinden, alsmede de toespraken van een groot aantal sprekers en de liedteksten die zijn gezongen.