Dromen als Messiaen in licht en geluid

Vanwege het grote succes doet de uitvoering Dromen als Messiaen nog een laatste keer Den Haag aan en wel in de periode waarin het stuk natuurlijk thuishoort: De tijd rond Kerst. Begin dit jaar vond, na driemaal vanwege corona uitgesteld, Dromen als Messiaen plaats, de uitvoering van de indrukwekkende orgelcyclus La Nativité du Seigneur van Olivier Messiaen met spectaculaire lichtprojecties. Organist Geerten van de Wetering en audiovisueel kunstenaar Marcel Wierckx dompelen de bezoekers op 15 en 16 december in de monumentale Haagse Kloosterkerk onder in de bijzondere klank- en kleurwereld van Messiaen.  

Uniek ochtendconcert 

Deze decembereditie is extra bijzonder. Er is niet alleen een avonduitvoering in het winterdonker, maar ook een ochtenduitvoering in de vroege schemer die een extra lichtsensatie belooft vanwege de opkomende zon. De avondeditie op donderdagavond 15 december vindt plaats in de Kloosterkerk tijdens festival The Hague Highlights. Na afloop van het avondconcert zijn diverse bijzondere lichtinstallaties te zien rond de Kloosterkerk in het Museumkwartier. De ochtendeditie is op vrijdagochtend 16 december om 8.00 uur eveneens in de Kloosterkerk. De organisatie van deze concerten is in handen van de nog jonge stichting Podium21.

Licht 

Marcel Wierckx is audiovisueel componist en tekent voor de lichtshow die tijdens het concert op het orgel in de kerk te zien is. Hij licht deze ervaring toe: “Wat als je klanken niet alleen hoort, maar ook ziet in kleur? De Franse organist en componist Olivier Messiaen verbond kleuren aan klanken wanneer hij zijn stukken componeerde. In ‘Dromen als Messiaen’ duik je voor even in deze bijzondere wereld waar klank en kleur samengaan. Stel je voor, een intense audiovisuele performance met verglijdende beelden en kleuren op het orgel zelf. Messiaens ‘La Nativité du Seigneur’, gebaseerd op het kerstverhaal, wordt uitgevoerd als nooit tevoren. De live-gegenereerde beelden zijn gebaseerd op de negen pasteltekeningen die de Franse schilder Charles Blanc-Gatti (1890-1966) maakte naar aanleiding van een van de eerste uitvoeringen van ‘La Nativité du Seigneur’ in 1936”.  

Geluid 

“Messiaens muziek is op zichzelf al een belevenis om te beluisteren”, vertelt organist Geerten van de Wetering. “Aangevuld met een lichtshow, geprojecteerd op het orgel van de Kloosterkerk, maakt de beleving helemaal compleet. Als luisteraar zie je letterlijk de kleuren die Messiaen zelf ‘zag’ bij zijn muziek. Een heel bijzondere ervaring voor de luisteraar”, vervolgt Van de Wetering. “En een uitvoering ’s ochtends vroeg om 8.00 uur is voor mij extra bijzonder! Beginnen in een donkere kerk, en dan langzaam naar zonsopkomst toewerken, met deze muziek en videoanimaties erbij. Een unieke kans, zo vlak voor Kerst!”  

Kaartjes 

Ga voor kaartjes en meer info naar https://podium21.nl/