Terugblik op (Palm)Pasen 2019 – The Passion 2019

Op witte donderdag zijn we met een gemengde groep van jeugdkapellers, bovenbouwers, ouders en leiding naar The Passion in Dordrecht geweest. Op Wikipedia staat The Passion omschreven als een een Nederlands muzikaalBijbels evenement over het lijden en sterven van Jezus Christus en heeft  als doel ”om het lijdensverhaal van Jezus onder de aandacht te brengen en toegankelijk te maken voor een breed publiek en nieuwe generaties die het verhaal niet (meer) kennen”. Nadat iedereen zich op het station van Den Haag had gemeld, vertrokken we met de Sprinter naar Dordrecht. Al  gauw concludeerden enkelen van ons dat de Sprinter zijn naam geen eer aan deed. Hij stopte namelijk op ieder tussengelegen station. Eenmaal in Dordrecht aangekomen hoefden we weinig tot geen moeite te doen om onze richting te bepalen. Met grote borden stond aangegeven waar we heen moesten en we waren niet de enige. Het grote podium stond opgesteld bij de Grote Kerk aan het Maartensgat en er was ruimte voor zo’n 10.000 bezoekers. Het thema van The Passion van dit  jaar was: ‘Je bent niet alleen’.  Wij waren zeker niet alleen en in eerste instantie overheerste het gevoel dat we misschien iets eerder van huis weg hadden moeten gaan. We stonden namelijk vrij achteraan. Het podium was ongeveer een centimeter groot tussen duim en wijsvinger. Al snel bleek dat onze plek toch helemaal niet zo slecht was. Een mooie verassing stond ons namelijk te wachten. Naast ons zong Maria haar openingslied en vlak voor ons werd door de organisatie provisorisch een pad gemaakt waarop de cast heen en weer liep tussen de diverse scènes door. Waar we aanvankelijk misschien een heel klein beetje teleurgesteld waren konden we ons achteraf geen betere plek wensen. 

Palmpasen

Ieder jaar hetzelfde en toch steeds opnieuw een ontroerend gezicht, de intocht van de kinderen met Palmtakken en met Palmpaasstokken. Zo bijzonder dat er steeds ‘nieuwe’ kinderen lopen, misschien liepen wij hier zelf als kind of liepen onze kinderen er toen ze klein waren …  Voor kinderen is deze oude traditie iets nieuws en met hun tocht door de kerk zetten ze de traditie voort. Dat maakt het zo ontroerend. 

Pasen

Met Pasen liepen de kinderen weer door de kerk, een klein maar dapper volk. Herkende u het ‘Volk van God’ uit onze Godly Play vertellingen? Ze trokken uit Egypte, achter Mozes aan. In de Crypte beleefden ze de Godly Play EXODUS; ze proefden het verhaal in een Sédermaaltijd: de bittere kruiden, de zoute tranen, het zoete charoset en de matses. 

Uit de donkere diepe Crypte doken ze weer op in het licht van de Paasmorgen om daar met de viering van het Avondmaal het verhaal van de Opstanding te proeven. 

Voor in de agenda

Zondag 26 mei Minikerkdienst met het thema ‘Huis op de rots’

 Voorafgaand aan de Cantatedienst om 9.30 uur in de Koorzaal. Ook heel kleine kinderen hebben al een antenne voor het heilige. Daarom is er voor kinderen van 0 tot 6 en hun ouders, oma’s en opa’s een speciale minikerkdienst in de Kloosterkerk. U bent allen van harte welkom.

Namens het Jeugdwerk, Marchien Holtrop & Gilbert Laurens Jeugdouderlingen