In de tijd voor Pasen wordt er een serie diensten gehouden over enkele aria’s uit de Mattheüs Passion van J.S. Bach. Gelijktijdig kunt u genieten van de expositie van kunstenaar Jan Aanstoot, die schilderijen maakte over de aria’s. De bekende aria ‘Erbarme dich’ heeft al geklonken in de dienst van 21 februari. De komende tijd kunt u nog uitkijken naar ‘Können Tränen meiner Wangen’ en ‘Aus Liebe’.

Op Palmpasen (op 20 februari, red.) wordt de overgang gemaakt naar een andere passie: De Johannes Passion van J.S. Bach zal dan klinken in de cantatedienst. Heel bijzonder dat dit ook dit jaar weer mogelijk is: een Passion ìn de dienst, zoals Bach het oorspronkelijk heeft bedoeld! Het zal verder een dienst zijn als altijd met Palmpasen: de kinderen komen aan het begin van de dienst in een grote optocht met palmtakken binnen. Ze hebben vervolgens alle tijd om met elkaar palmpaasstokken te maken. We zien hen er nog even mee aan het einde van de dienst. De verwachting is dat de dienst om 13.15 uur afgelopen is.

Met de Palmpaasdienst is de stille week begonnen. Woensdag is er daarom een Gregoriaanse vesper. Op donderdag begint dan de dienst die drie dagen omspant: Die van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en de Paasnacht. Omdat deze drie vieringen eigenlijk één geheel vormen, wordt er vanaf dit jaar op Witte Donderdag een kort woord over de schriftlezing gesproken in plaats van een preek. Alle aandacht kan zo uitgaan naar het vieren van de gemeenschap van de tafel. De preek klinkt pas aan het einde van deze lange dienst, in de Paasnacht.

Overigens is er sinds enkele jaren op Goede Vrijdag een middaggebed over de kruisweg van Jezus. Mooi om mee te maken, verstild en aangrijpend.

In alle diensten wordt er uit het Johannes-evangelie gelezen, ook op de Paasmorgen. Het Kloosterkerkkoor werkt geregeld mee, en ook op de Paasmorgen, samen met het koperblazersensemble ‘Mathew Locke’, om de dienst extra feestelijk te maken!

Goede diensten gewenst!

 

Gewoon Bijbellezen – Genesis. Vervolg! 

In het najaar zijn er twee avonden ‘Gewoon bijbellezen’ gehouden. Genesis 1 t/m 4 zijn onder de loep genomen en – hopelijk – nieuw verstaan. Nu komt het vervolg van deze avonden. Op 1 en 15 maart worden Genesis 6 t/m 11 gelezen, over de zondvloed en de toren van Babel. Nu onder leiding van ds. Rienk Lanooy. Het is prettig als u zich even aanmeldt via lanooy@kloosterkerk.nl

 

Kloosterkerkacademie

In de Kloosterkerkacademie gaat het dit jaar over ‘Inspirerende namen uit het verleden’. Er zijn al twee colleges geweest, over Augustinus en Paulus. Op 3 maart komt professor Mirjam van Veen vertellen over Sebastian Castellio, een tijdgenoot van Calvijn. Ik kende hem zelf niet, zijn naam is ook in vergetelheid geraakt. De laatste tijd staat hij echter enorm in de aandacht vanwege zijn ideeën over religieuze tolerantie. Wat hij dacht en schreef is aansprekend, ook voor ons vandaag…

Op 10 maart zal dr. Jan Bloemendal vertellen over Erasmus – passend bij het Erasmusjaar. Want dit jaar is het 500 jaar geleden dat zijn vertaling van het Nieuwe Testament verscheen. Erasmus was zijn tijd in allerlei opzichten ver vooruit. Hij vond dat je geen dogma’s moest volgen en stelde de eis van de authenticiteit – leven en leer moeten met elkaar in overeenstemming zijn. Ook zijn gedachten zijn altijd nog actueel…

Bij de Kloosterkerkacademie krijgt u twee keer drie kwartier college van mensen die enthousiast zijn over hun onderzoeksonderwerp. Er wordt een bijdrage van 5 euro gevraagd. Welkom!

Lezing en Lunch

Op 15 maart is de volgende bijeenkomst van Lezing en Lunch (voorheen ‘Contact- en informatiekring). Ds. Rienk Lanooy zal het één en ander vertellen over de aria’s in de Mattheüs Passion, in aansluiting op de serie diensten in de 40-dagentijd. Er is koffie vanaf 10.00 uur, de lezing begint om 10.30 uur.

Tot slot – ik ben met vakantie van 6 tot 13 maart, mijn collega vervangt mij.

Met een hartelijke groet, Ds. Margreet Klokke