‘Wer dank opfert, preiset mich’ – een nieuwe serie cantatediensten begint op 28 augustus.

De serie diensten over de symboliek van de Kloosterkerk is onlangs afgesloten met een dienst over de Apostelkapel. Niet dat met dit slot de Kloosterkerk geen geheimen meer zou hebben, maar de blik gaat langzamerhand richting het nazomerse seizoen. Niettemin ben ik – en uit reacties van anderen merkte ik iets soortgelijks – veel elementen van de kerk weer met andere ogen gaan zien. Vreemd hoe het oog in ruimtes die je vertrouwd zijn, sommige dingen onmiddellijk waarneemt terwijl het andere volstrekt niet ziet. Des te verrassender is het dan wanneer je er op gewezen wordt.

Ik schreef al over het nazomerse seizoen. Daarmee doe ik augustus als zomermaand natuurlijk ernstig te kort. We zijn – als ik dit schrijf op 15 augustus – nog maar halverwege. Zondag 21 augustus gaat ds Marthe de Vries uit Wassenaar voor en de week erna begint het seizoen met cantatediensten met cantate ‘Wer Dank opfert, der preiset mich’ (BWV 17) geschreven voor de 14e zondag na Trinitatis, die dit jaar op deze datum, 28 augustus valt. De titel verwijst naar het 23e vers uit Psalm 50 waarmee de feestelijke cantate opent.

Jaarprogramma op de mat

Om en nabij het moment dat u dit Kloosterkerknieuws ontvangt, krijgt u ook het jaarprogramma met daarin alle activiteiten voor het komende jaar. Het ziet er veelbelovend uit. Naast vast ‘repertoire’ zoals bijvoorbeeld een overzicht van de diensten, de ABC-cursus, Zinnige Kost, de kerstmaaltijd en de verkoping, is er ook nieuw aanbod van de Kloosterkerkacademie i.s.m. met de VU, zijn er vier nieuwe lekenprekers Preek van de Leek in de maand november, biedt het Kloosterkerkforum een gevarieerd programma aan op de zondagmiddag en een aantal doordeweekse avonden en tenslotte zijn er in december (advent) een aantal kaarslichtvespers op de zondagmiddag. We hopen u bij een of meer van de activiteiten te treffen. Welkom!

Tenslotte, ds Margreet Klokke is deze weken met vakantie en ik neem voor haar waar. De week na 28 augustus is ze weer terug.

Nog een goede zomertijd gewenst!

ds Rienk Lanooy