Bij de diensten: Abraham en Sara

Het komende najaar staan de diensten in het teken van Abraham en Sara. Daaraan vooraf gaat de dienst van komende zondag 2 september, waarin we ds. Frans Bouwen verwelkomen. Hij stelt een gedeelte van de Galatenbrief centraal.

Met Abraham en Sara begint het verhaal van Israël. Zij zijn de aartsouders van dit volk en met hen krijgt het volk zijn eigen identiteit te midden van de andere volkeren. Niet dat die andere volken voortaan buiten beeld zijn, zij zullen immers worden gezegend in Abrahams en Sara’s nakomelingen. Toch lopen de verhalen niet onmiddellijk over van zegen: Abraham en Sara zijn nog niet uit Haran vertrokken en aangekomen in het beloofde land (daarover gaat het op 9 september) of er is al hongersnood, waardoor ze moeten vluchten naar Egypte (16 september). Vervolgens gaan Abraham en zijn neef Lot uit elkaar en is er oorlog in het land, waar Lot de dupe van is (23 september). Kortom: hoe veelbelovend het begin ook is, de realiteit van het beloofde land is zoveel taaier dan gedacht en gehoopt. Tot een zegen zijn, is geen sinecure.

Op 9 september gaat interim-predikant Jessa van der Vaart voor. De week erna, als het over hongersnood gaat, wordt het Avondmaal gevierd. Het Kloosterkerkkoor verleent medewerking aan deze dienst. Op 23 september leidt ds. Klaas Wigboldus de dienst. De week erna klinkt cantate ‘Wer sich selbst erhöhet, der soll erniedriget werden’ (BWV 47) geschreven bij Lukas 14, 1-11. In deze dienst zullen de kinderen aanwezig zijn bij de uitvoering van de cantate. Tijdens de kinderdiensten krijgen ze er uitleg over.

Op 1 september wordt het huwelijk van Elize Verhoeff en Bart Koopman ingezegend in de Kloosterkerk om 14.00 uur. Voorganger is ds. Lowik Schoch. Op 15 september trouwen Emma Klamer en Niek Mouter in de kerk van ’t Woudt. In deze dienst, die om 15.00 uur begint, zal ik zelf voorgaan.

Choral Evensong

Op 9 september wordt het seizoen ‘Zin op Zondagmiddag’ geopend en worden de Open Monumentendagen afgesloten met een Choral Evensong. Deze vindt plaats in de Kloosterkerk om 17.00 uur. De Choral Voices uit Groningen o.l.v. Daniël Rouwkema zingen de dienst. Geerten van de Wetering bespeelt het orgel. Liturg is ds. Frans Bouwen.

ABC van het christelijk geloof

Na de cursus ‘ABC van het christelijk geloof’ negen keer met ds. Margreet Klokke gegeven te hebben, zal ik dat het komend seizoen samen met ds. Jessa van der Vaart doen. In de tijd dat zij hier vicaris was, heeft ze ook kennis gemaakt met de cursus dus helemaal nieuw is het niet voor haar. Nu is het aan u om u op te geven om aan deze cursus deel te nemen en ik nodig u daartoe van harte uit. We beginnen op woensdag 19 september. Er komen vragen aan de orde als ‘wat is geloven nu eigenlijk’, ‘hoe lees je de bijbel’, ‘wat hebben de schrijvers ervan willen overbrengen’, wat is een profetie’, ‘hoe kan ik het sterven van Jezus verstaan’ , ‘wat is de Heilige Geest’, ‘bestaat christelijke ethiek’? In 17 woensdagavonden worden basisbegrippen toegelicht en is er ruimte voor persoonlijk gesprek. Bovendien is het een een heel goede manier om anderen in de Kloosterkerk te leren kennen. U kunt zich aanmelden bij mij (lanooy@kloosterkerk.nl) of bij ds. Jessa van der Vaart (jjvandervaart@xs4all.nl).

Uitfestival en Open Monumentendagen en nog meer in en om de Kloosterkerk

Op 2 september doet de Kloosterkerk, zowel op het Lange Voorhout als in de Kloosterkerk zelf, weer mee met het Haags Uitfestival. Elders in dit Kloosterkerk Nieuws treft u het programma aan. Datzelfde geldt voor het programma van de Open Monumentendagen, een week later, op zaterdag 8 en zondag 9 september. Bijzonder tijdens de Open Monumentendagen is de tentoonstelling van Doopjurken in het koor van de kerk. En zo beginnen we, met de kinderdiensten die weer ontwaken uit hun zomerslaap, de presentatie van de prachtige nieuwe ‘Klooster’ met daarin het jaarprogramma, een nieuwe reeks diensten met cantate en de presentatie van een nieuwe CD van Geerten van de Wetering en nog meer, aan een nazomer waarin de Kloosterkerk veel te bieden heeft aan verdieping en inspiratie. Alle reden voor dankbaarheid dat er zo’n kerk is in het hart van de stad.

Met hartelijke groet, ook namens ds. Jessa van der Vaart,

ds. Rienk Lanooy