Langzaam maar zeker raak ik meer ingeburgerd binnen het jeugdwerk van de Kloosterkerk. Het kamp heeft daar zeker aan bijgedragen. Ook het groeiende contact met ouders, de leidsters van de LKD en de vertelsters van Godly Play maken dat ik stap voor stap mijn plek begin te vinden. Graag vertel ik over stappen die gemaakt zijn en die voor de komende maand in het verschiet liggen.

Kamp
Op 23 en 24 september vond er een heuse uittocht uit Den Haag plaats. Een club van 18 kinderen trok naar Dordrecht voor het Kinderkamp! Onze verblijfplaats lag helemaal afgelegen op een eiland. Met Andries, Carola, Peter, Gilbert & Corry als leiding was het feestgezelschap compleet.

Dankzij verschillende spellen leerden we elkaar beter kennen. Het water was helaas al erg afgekoeld. Slechts een enkele bikkel en bikkelin durfden de sprong in het water aan! Ondertussen arriveerden Arjan van Nijnatten en Irma Neleman om echte Kampstamp voor ons te koken.

Eerst moeten de afzonderlijke onderdelen in elkaar, natuurlijk kregen we uitleg van Geerten.

Hoera! Er komt mooi geluid uit het orgeltje!

Het thema was muziek. Bij dit thema kon onze organist, Geerten van de Wetering, natuurlijk niet ontbreken. Hij kwam met ds. Rienk Lanooy & Sanne ten Bokkel Huinink mee naar het eiland om samen met ons te eten. Na het eten hebben we met elkaar een Doe-orgel in elkaar gezet. Dit is een orgel in het klein. Hierdoor konden we precies alle onderdelen bekijken. En, zowaar, toen alle onderdelen bij elkaar kwamen, konden we op het orgel zelf muziek maken! Na een mysterieus verhaal bij het kampvuur was het alweer bedtijd.

Mmm, marshmallows in het kampvuur!

Zelfs de meiden bouwden hun eigen hut!

Na een weldadige nacht en een ontbijt konden we er weer volop tegen aan! Tijdens de viering mochten we met onze eigen meegenomen muziekinstrumenten muziek maken. Zo hebben we met verschillende groepen eigen versies (en soms zelfs teksten) gemaakt op ‘Maak een vrolijk geluid voor de Heer’. Na de lunch, nog meer spellen en hutten bouwen kwam het einde alweer in zicht. Aan het einde van de middag konden we terugkijken op een geslaagd kamp en zo voldaan de terugreis naar Den Haag aanvaarden.

Kinder Kosterspelen
Op zaterdagmiddag 21 oktober was het zover: de eerste editie van de Kosterspelen voor de kinderen. De kosters kennen alle geheimen van de Kloosterkerk. Normaliter bewaken zij die met hun leven. Speciaal voor de kinderen verbreken zij nu hun zwijgen en delen enkele van hun geheimen. Wisten jullie dat je met collectezakken een race kon houden? Of dat je een wedstrijd kussens stapelen kunt doen? Of dat er een geheime gang zou bestaan? Wij wisten dit ook nog niet. Op deze manier konden de kinderen ook afscheid nemen van Anneke Zorn. Na deze spelen hebben we nog met elkaar, en onze ouders, gegeten, om daarna te verwerken wat we allemaal toch weer beleefd hadden!

Leiding Kinderdiensten & Godly Play
Oktober stond in het teken van woestijnverhalen. De ene groep hoorde een Godly Play verhaal en de andere groep ging tijdens de kinderdienst met hetzelfde thema aan de slag. Zo hebben we over de reis van Abram & Saraï gehoord. Over Gods belofte aan hen: hun nakomelingen zouden zo talrijk zijn als de sterren aan de hemel. Misschien heeft u ons wel met een ster terug de kerk in zien komen? Wij horen namelijk ook bij deze familie.

Na lang wachten kwam Gods belofte uit: hun zoon Isaak werd geboren. Hij groeide op in de woestijn. Hoe zou het eigenlijk zijn om in de woestijn te leven? Om hier een beeld van te krijgen, hebben we een heuse tent gemaakt.

Enige tijd later kwam het volk van God in de woestijn terecht. Ze waren bevrijd van slavernij in Egypte en gingen naar het Beloofde Land. God wilde graag héél dichtbij hen zijn. Daarom werd er een verplaatsbare tent, tabernakel, gemaakt waarin God kon wonen. Met elkaar hebben we verkend hoe deze eruit zag, wat er allemaal in stond en welke gebruiken er waren.
Toen het volk in het Beloofde Land aankwam, was de verplaatsbare tent overbodig geworden. Ze gingen op zoek naar een nieuwe manier om Gods aanwezigheid bij hen zichtbaar te maken. Deze vonden ze! Ze bouwden de tempel.

Cantatedienst met speciale uitleg voor kinderen
Op zondag 29 oktober, om 10.30 uur, is er een speciale cantatedienst met uitleg voor kinderen. Iedere laatste zondag van de maand klinkt door de gang achter de witte muur een cantate, muziek van de componist J.S. Bach. Ellen van der Sar is zakelijk leider van de Residentie Bachensembles en zingt al jaren mee met het Residentie Kamerkoor. Ellen vertelt over de wondere wereld van de componist Bach. Zij zal dit doen aan de hand van de cantate die op deze zondag gespeeld wordt in de kerkdienst. Jullie kunnen vragen stellen. Na een korte bijeenkomst komen jullie terug in de kerkdienst om te luisteren naar de cantate.

Jeugdkapel
Op zondag 3 september was het een bijzondere zondagochtend voor sommige kinderen. Zij mochten tijdens de viering ‘over de rivier’ gaan. Zo hebben zij de stap van kind naar jongere gemaakt. Bepakt met een knapzak vol met symbolische cadeautjes mochten zij de sprong wagen. Daarna mochten ze gelijk mee naar de Jeugdkapel. Daar zijn ze met open armen door de andere jongeren ontvangen. Met elkaar hebben we nagedacht over hoe we het komende seizoen gaan invullen. Op zondag 1 oktober hopen we hier met elkaar meer handen en voeten aan te geven.

Serious Quest
Op de zondagen 5, 12 en 19 november is er Serious Quest. De jongeren in de leeftijd van 12 – 15 jaar hebben dan, van 10.00 uur – 11.00 uur, de gelegenheid om dieper op verschillende onderwerpen in te gaan. De dominees verzorgen elk een eigen Quest. Op zondag 5 november hebben we een speciale gast! De Jeugdpastor zal samen met Jan Willem Engelen, van Engelen & Spoor uitvaartverzorging, de Quest begeleiden. Hoe ziet zijn leven eruit? Wat komt hij in de uitvaartverzorging zoal tegen? En welke zin of voldoening kan hij hierin vinden?

Bevestiging
Tijdens de viering op zondag 12 november hoop ik samen met Marchien Holtrop, de nieuwe jeugdouderling, officieel bevestigd te worden. Een bijzonder moment waar zowel Marchien als ikzelf erg naar uit kijken! Vanaf dat moment is het team van het jeugdwerk weer compleet. Samen met Gilbert Laurens zullen wij ons voor de jeugd gaan inzetten.

Een vriendelijke groet, Peter van der Beek, Jeugdpastor

Foto: Monica Stuurop

Foto: Monica Stuurop