De bladeren vallen, het wordt buiten steeds kouder en de wintertijd is alweer ingegaan. We zitten midden in het seizoen! Het kamp, de eerste bijeenkomsten en het ritueel ‘Over de Rivier’ liggen alweer achter ons. Gelukkig komt er nog veel moois aan. Daarover leest u in deze Nieuwsbrief meer.

Oproep vertellers Godly Play

In de Kloosterkerk werken wij in het Kinderwerk met de vertelmethode Godly Play. Een aantal van u heeft met deze methode kennis kunnen maken tijdens de ‘Kijk en Proef Godly Play – bijeenkomst’ op 7 oktober. Wij waren verrast door jullie belangstelling, heel fijn! In ons team zijn nieuwe vrijwilligers van harte welkom. Wat je achtergrond ook is, of je (klein)kinderen hebt of niet, of je jong bent of oud, of je veel of weinig tijd wilt besteden; het maakt niet uit! Je kunt begeleider worden of verteller of helpen met specifieke klusjes. Bij een Godly Play – dienst zijn altijd twee volwassenen aanwezig: de verteller en de begeleider. De begeleider neemt de kinderen uit de dienst mee naar de Godly Play – ruimte achter de witte muur. Daar zit de verteller al klaar voor het verhaal. Als verteller of begeleider leer je Bijbelverhalen op een nieuwe manier kennen. Je vertelt het verhaal met ‘hoofd, hart en handen’ en in de gesprekken met kinderen kun je veel leren over hun spirituele ontwikkeling en die van jezelf. Is je/uw enthousiasme gewekt? Neem dan contact op met Leontien Wagenaar: wagenaar_l@yahoo.com.

Over de Rivier

Het was best een beetje spannend, op zondagmorgen 14 oktober. Althans, voor een drietal onder ons. Adam, Veerle en Jojo mochten tijdens deze dienst de sprong ‘Over de Rivier’ wagen. Met dit ritueel willen wij markeren dat zij de kindertijd achter zich laten en aan een nieuwe periode in hun leven mogen beginnen, de tienertijd! Het drietal heeft heelhuids de overkant van ‘De Rivier’ bereikt. Bepakt met een knapzak van het Jeugdwerk mogen zij verder op hun levenspad. Vanaf nu gaan zij niet meer mee naar de Kinderdienst, maar zijn zij iedere eerste zondag van de maand welkom bij de Jeugdkapel – vieringen in de Crypt!

Sirkelslag KIDS

Op vrijdagavond 16 november is er weer Sirkelslag KIDS. Dit is een jaarlijks spel voor kindergroepen, met kinderen in de leeftijd van 8 – 12 jaar, uit heel het land. Dit jaar is het thema ‘Vertrouw op God’. Het thema sluit aan bij de kerstcampagne van Kerk in Actie ‘Geef hoop aan kinderen op de vlucht’. Het verhaal gaat dit keer over Mozes. Het volk van Israël is in een hopeloze situatie beland. Maar Mozes staat op om samen met God hoop te bieden en het volk te bevrijden van hun ellende. Wij gaan in de spellen met Mozes mee en ontdekken tijdens de opdrachten hoe God hoop gaf in deze moeilijke tijd. Ook nu kunnen we wat betekenen voor de mensen om ons heen. Zo komen we tijdens deze avond in actie om kinderen wereldwijd een betere toekomst te geven. Het belooft een spannende en interactieve avond te worden, met de andere kinderen uit de Kloosterkerk. Het spel duurt van 19.30 uur – 21.00 uur. Fijn als je rond 19.15 uur aanwezig bent, want dan zitten we om half 8 startklaar! Laat je voor maandag 12 november weten of je erbij bent? Dit kun je doorgeven via: jeugdwerk@kloosterkerk.nl

Minikerkdienst

Ook heel kleine kinderen hebben al een antenne voor het heilige. Daarom is er op 25 november van 9.30 tot 10.00 uur in de Koorzaal een speciale Minikerkdienst voor alle kleine kinderen en hun (groot)ouders. Deze keer is het thema ‘Hemels eten’. Een korte, complete dienst, waarin alle elementen van de liturgie op een begrijpelijke manier voor de kinderen aan bod komen. De kinderen van 0 tot 4 jaar worden er actief bij betrokken.

Adventsproject

Vorig jaar heeft Loes Wagter, onze eigen Kinderdienst leidster, een prachtige kribbe gemaakt voor ons Adventsproject. Per week zagen we de kribbe uit het niets ontstaan. Ook dit jaar zijn Loes en ik, achter de schermen, al volop bezig om een nieuw project weer inhoudelijk en praktisch vorm te geven. Op zondag 2 december is het de eerste Adventszondag, met de aftrap van ons project. Zo trekken we gezamenlijk op, op weg naar Kerst! Dit jaar zullen beide Kinderdienst groepen elke week aan het project werken. Welkom, aan alle kinderen van 4 – 12 jaar om aan te sluiten en dit project mee te beleven!

Afscheid Jeugdpastor

Na ruim een jaar, met veel plezier, in de Kloosterkerk werkzaam te zijn geweest, komt mijn vertrek in zicht. Op het moment van het schrijven van deze Nieuwsbrief ben ik nog druk doende om de laatste puntjes op de welbekende i te zetten. Dooptasjes worden gevuld, Jeugdkapel vieringen nog uitgewerkt en belangrijke printcodes worden nog aan het overdrachtspapier toevertrouwd. Via deze weg wil ik u alvast hartelijk bedanken voor het warme welkom, de inspirerende samenwerking met alle vrijwilligers en voor jullie betrokkenheid bij het Jeugdwerk. Mooi om te zien hoe velen, online en offline, meeleven met het wel en wee van het Jeugdwerk. Ook wil ik mijn dank uitspreken voor de vele reacties, die ik naar aanleiding van de ontwikkelingen rond de functie van de Jeugdpastor mocht ontvangen. Ik heb dit als hartverwarmend ervaren! Goede herinneringen gaan met mij mee, zoals aan de samenwerking met ds. Rienk Lanooy (en korte tijd met ds. Margreet Klokke). Onze ontmoetingen waren inspirerend, zeer collegiaal en geregeld met een lach!

Tot slot wil ik graag deze ruimte gebruiken om mijn grote (!!) dank te uiten aan de Jeugdouderlingen Gilbert Laurens en Marchien Holtrop. De afgelopen periode is niet altijd makkelijk geweest. De zorg, die ik heb ervaren tijdens de verschillende ontwikkelingen en de communicatie daarover, hebben mij goed gedaan. Jullie loyaliteit en inzet vind ik bewonderenswaardig! Ik kijk terug op een goede en open samenwerking.

Alle goeds voor u en jullie: Ga met God!

Peter van der Beek

Foto: Monica Stuurop