In 2021 heeft Geerten van de Wetering Podium21 opgericht. Met dit initiatief geeft Van de Wetering letterlijk een 21e-eeuws, eigentijds podium aan het orgel. Met aansprekende projecten rond het orgel wil hij een breed publiek bereiken en dat lukte goed in 2022! Bij een aantal uitvoeringen was u er vast bij. Na de mooie concerten zoals de muziekbelevenis met ligbedden en lichtprojecties op het hemelblauwe dak of het orgel van de Kloosterkerk (“Light Mass” met Thomas van Dun en “Dromen als Messiaen”) tot het kinderconcert over ‘Babar de kleine olifant’ met muziek van Francis Poulenc, staan er ook voor 2023 weer mooie projecten gepland. Van de Wetering geeft ons een tip van de sluier over de plannen voor dit jaar. 

Van de Wetering steekt enthousiast van wal: “In de zomer vindt een bijzondere uitvoering plaats: Canto Ostinato van Simeon ten Holt, in een unieke bezetting met orgel, panfluit en harp. Deze uitvoering staat in het teken van een jubileum: de Nederlandse componist Simeon ten Holt werd 100 jaar geleden geboren, in 1923. Canto Ostinato is zijn meest bekende en geliefde werk geworden. Het werk staat al jaren in de top 10 van de Klassieke Top 400 van Radio 4. De uitvoering van het werk kent geen vastgestelde maximale tijdsduur, meestal duren uitvoeringen tussen de 1,5 en 2 uur. De muziek is één grote spanningsboog waarin je je als luisteraar helemaal kunt laten meeslepen. Simeon ten Holt zei er zelf over: ‘Een uitvoering van Canto Ostinato is meer een ritueel dan een concert.’ Ik voer het stuk uit met Matthijs Koene (panfluit) en Beate Loonstra (harp). Voor wie een unieke luisterervaring wil is er een beperkt aantal zitzakplaatsen beschikbaar, om je helemaal te laten onderdompelen in deze muziek op een lange zomeravond.” 

Van de Wetering gaat verder: “2023 staat in het teken van nog een ander jubileum: Den Haag viert dit jaar het 125e geboortejaar van Maurits Escher, onze beroemde grafisch kunstenaar. Escher had een grote liefde voor Bach én het orgel, hij heeft daarover geschreven in brieven. Dat was voor mij aanleiding een programma te maken waarin het werk van Escher en Bach centraal staat. Dit wordt een spannende cross-over voorstelling met orgelwerken van Bach, lichtanimaties van een Haagse lichtartiest met onvermoede Kloosterkerkwortels en een bekende acteur. Het werk van twee grote kunstenaars, Escher en Bach, zal hier op heel bijzondere wijze samenkomen.” Op moment van dit interview zijn de projecten nog onder voorbehoud van subsidietoekenning, “maar we hebben vertrouwen dat dat goed komt!”, aldus Van de Wetering. 

“Verder staat er, net als vorig jaar,” vervolgt Van de Wetering, “een filmconcert gepland. Een zwijgende film voorzien van live-improvisatie op het orgel. En in het najaar is er weer een kinderconcert.” 

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.podium21.nl. Draagt u de activiteiten van Podium21 een warm hart toe en wilt u dit financieel ondersteunen? Bijdragen, bijvoorbeeld in de vorm van een donateurschap, zijn van harte welkom! U kunt zich daarvoor aanmelden via de genoemde website.  

Tekst – Michel de Vos 

Foto – Alex Schröder