Op vijf december rond twee uur heeft de St. Nicolaasploeg van de Kloosterkerk zich voor de vijfde achtereenvolgende keer verzameld voor een bezoek aan ruim dertig adressen. De apotheose na maanden van minutieuze voorbereidingen door de diaconie: letters en cadeaus kopen, collecteren, het verzamelen van de adressen van cadeauliefhebbers door de diaconale werker bij de Lucaskerk, het opzetten van een intelligente route door drie Haagse wijken en ten slotte het zakken vullen op 3 december.  Twee getalenteerde Pieten afkomstig uit de ABC-kring kozen (net als vorige jaren) voor de klassieke zeer zwarte Piet, evenwel zonder gestifte lippen en mal accent. Het autoverkeer rond vier uur ’s middags op Sinterklaasdag is hels, wat ons op een stevige vertraging kwam te staan. Men heeft gelukkig onze komst rustig afgewacht, al heeft de vertraging er in één geval toe geleid, dat een jeugdige fan van de goedheiligman echt niet meer te wekken was voor diens bezoek. Sint en Piet zijn overal heel hartelijk en vol vreugde ontvangen. We waren weer verbluft over de diversiteit van de achtergrond van onze gastvrouwen en gastheren. We hebben heel wat gezinnen gezien, waarvan je denkt: die breken binnen een paar jaar door en helaas ook enkele andere. Sint en Piet zijn ronduit geliefd, vooral in de Schilderswijk: we zijn tientallen malen op straat aangehouden met de vraag of men met Sint en Piet op de foto mag. Dat mag altijd. Dank aan de Pieten, dank aan onze trouwe chauffeurs en dank voor de helpende handen bij de voorbereiding. Wordt vervolgd (te paard?).

Godert van der Feltz,

Diaconie Kloosterkerk