In 2011 was de eerste editie van The Passion. Dit passiespel vond destijds in Gouda plaats. Met een groep jongeren en hun ouders uit mijn toenmalige werkplek Leimuiden waren we present. Niemand wist vooraf wat te verwachten, maar aan het einde van de avond was voor iedereen duidelijk geworden dat ze aanwezig waren geweest bij iets bijzonders. Deze eerste editie zal mij altijd extra bijblijven. Ik heb toen geholpen om het verlichte kruis het plein op te dragen. Op de foto ben ik te vinden. Ik ben in het wit gekleed en houd mijn hand op het rood verlichte gedeelte. Nog steeds kan ik het kruis op mijn schouder voelen, want er zat weinig zachts tussen mijn schouder en het kruis. Het was zwaar lopen omdat we ons ter plekke een weg door de menigte heen moesten manoeuvreren. Dit alles terwijl de mensen ‘Kruisig hem‘ scandeerden. Indrukwekkend. Kippenvel. Het bracht het verhaal op een andere manier tot leven. Sindsdien heb ik een passie voor Pasen. Komende Witte Donderdag, 29 maart, vindt er weer een editie plaats. Deze achtste keer zal het passiespel zich afspelen in de Amsterdam Bijlmer. Vanuit de Kloosterkerk reizen ook wij met een groep jongeren en hun ouders af naar Amsterdam. Niet alleen is het een gezellige belevenis, er is meer wat maakt dat ik hier graag met de jeugd naartoe ga. Vandaag de dag hebben de jongeren het druk. De kerk staat vaak niet meer bovenaan het prioriteitenlijstje. De jeugd is logischerwijs druk met school, bijbaantjes, sporten, een vriendenkring onderhouden en natuurlijk met de Social Media op hun smartphones. De oude bijbelverhalen lijken niet direct in hun leven toepasbaar. Wat kan voor hen de waarde van Pasen zijn? The Passion brengt op een hedendaagse manier het verhaal over het lijden, sterven en de opstanding van Jezus dicht bij de belevingswereld van de jongeren. Hiervoor gebruiken ze onder andere Nederlandstalige popmuziek. De jongeren kennen deze liederen van de radio of via Spotify. De artiesten zijn voorbeelden voor ze; zij zien hen in de bioscopen en ze volgen hen op Social Media. Deze liederen zijn voor een ander doel geschreven, maar toch geven ze een specifieke lading aan het bijbelverhaal. Een jongere vertelde mij dat er spirituele puzzelstukjes op hun plek vielen, toen Syb van der Ploeg, als de opgestane Jezus, vanaf een hoge kerktoren ‘Geef mij nu je angst, ik geef je er hoop voor terug’ de mensheid toezong. The Passion is een manier om een nieuw licht op het oude verhaal te werpen. Het is een middel om de boodschap op een hedendaagse manier door te geven aan een nieuwe generatie, zodat het ook voor hen een inspiratiebron mag zijn op hun verdere levensweg. Zodat hopelijk ook zij een passie voor Pasen ontwikkelen.  

Peter van der Beek

Jeugdpastor Kloosterkerk