Goed onderwijs voor je kinderen; dat is een hartenwens van de meeste ouders. Wanneer je woont in een land met een hoge inflatie en een kwakkelende economie geldt dat nog meer dan elders. Suriname is zo’n land. In de laatste jaren zijn uitkeringen voor mensen met geen of weinig inkomen stop gezet. In de uitgestrekte binnenlanden is hoogstens lager onderwijs voorhanden. Wanneer kinderen en hun ouders meer willen, dan moet een kind naar de kust, naar Paramaribo. Sommigen hebben familie daar die het kind in huis wil en kan nemen, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Dan moet de leerling naar een internaat, een prijzige aangelegenheid. Met name Indianen en Marrons kampen met deze problemen. In de afgelopen jaren heeft Kloosterkerk Wereldwijd drie leerlingen uit Sipalawini financiële steun gegeven om schoolgeld en internaat kosten te voldoen. Ze volgden opleidingen op economisch-administratief en pedagogisch gebied. Eén leerling is nu afgestudeerd en werkt. Een ander verliet de school en keerde terug naar het binnenland, maar had inmiddels wel voldoende geleerd om nu te werken in het onderwijs in zijn plaats van herkomst. De derde leerling zit nog op school. Inmiddels zijn twee nieuwe leerlingen aangemeld. Het gaat om twee jongens. Eén moeder stuurde haar zoontje naar oma in Paramaribo. Oma wil niet dat haar kleinkind de hele dag op straat zwerft maar zij heeft geen geld om hem op school en op het internaat te plaatsen. De andere moeder woont in de omgeving van Paramaribo; zij heeft dezelfde wensen voor haar zoontje. Beide jongens hebben financiële ondersteuning nodig gedurende de opleidingsperiode van drie jaar.

foto is van Zeister Zendingsgenootschap/ZZg

Per kind geeft Kloosterkerk Wereldwijd een bedrag van maximaal duizend euro per jaar. Bij één leerling waren de kosten hoger. Toen kon succesvol worden samengewerkt met een andere sponsor, het Zeister Zendingsgenootschap. Op die manier worden nu de kosten gedekt. In Suriname wordt aanmelding en toekenning geregeld via de Stichting Projecten in Paramaribo. Het betreft een kerkelijke organisatie. Binnen Kloosterkerk Wereldwijd is de selectie van juist dit hulpprogramma tot stand gekomen via persoonlijke contacten, vooral van een gemeentelid dat bijna drie decennia als verpleegkundige in Suriname heeft gewerkt. Kloosterkerk Wereldwijd ondersteunt projecten in veel meer landen. Wie daar meer over wil weten, kan de website raadplegen.

Emmy Boland