Lezing over Nederlandse kerkgenootschappen in het buitenland

De Nederlandse protestantse gemeenten in Londen en Sint-Petersburg. Op het eerste gezicht gaat het om twee nogal verschillende kerken in sterk verschillende landen. De gemeente in Londen beroemt zich op haar ouderdom met een stichtingsdatum van 1550 en zij bestaat nog steeds. De Hollandse kerk in Sint-Petersburg heeft niet meer dan ruim twee eeuwen bestaan, vanaf het begin van de 18de eeuw tot 1927. Alleen haar gebouw, thans in gebruik als bibliotheek en expositiegebouw, haar orgel (nu in een concertzaal) en haar vrijwel complete archief vormen de stille getuigen van een bewogen verleden. Bijzonder aan de Londense en de Sint-Petersburgse gemeente is, dat zij kleine gemeenschappen vormden in grote steden, die de Nederlandse identiteit van de leden ondersteunden en een kleine samenleving vormden onder de geestelijke leiding van een Nederlandse predikant.

Lezing door Joost Röselaers en Bernard Woelderink. Zij gaan in op de geschiedenis van beide kerken, de éne na 450 jaar nog steeds een levendige gemeente en ontmoetingsplek voor Nederlanders; de andere na een bloeiperiode in de negentiende eeuw, tragisch ten onder gegaan na de Russische Revolutie van 1917. Samen zoeken de sprekers naar overeenkomsten en verschillen tussen twee religieuze gemeenschappen, beide gevestigd in sterk van elkaar verschillende culturen.

Joost Röselaars is predikant van de Nederlandse Kerk in Londen (Austin Friarsde oudste Nederlandse protestantse kerk in het buitenland).

Bernard Woelderink is archivaris/historicus in Den Haag.

Plaats: Kloosterkerk

Datum:12 januari 2016 om 20.15 uur