‘De Kloosterkerk wil een city-kerk zijn, die de hartslag van de stad en haar bewoners volgt’, schrijft onze voorzitter, Sanne ten Bokkel Huinink, in zijn voorwoord in ‘De Klooster‘, die u onlangs in uw brievenbus aantrof.
Dat geldt eveneens voor de zomermaanden, want ook dan is de Kloosterkerk vaak open, soms tot verbazing van de toerist. John de Goede, kerkwachter, laat ons weten dat er vanaf begin mei ook veel buitenlandse bezoekers kwamen. Die belangstelling was vooral te danken aan de expositie ’Zondvloed Nu’. Op dit moment zijn maar liefst 9000 bezoekers geteld! De vele, positieve reacties in het gastenboek getuigen van het succes. U mag er gerust een keer een kijkje in nemen.
Die reacties zijn natuurlijk niet altijd positief. Opdat wij als gemeente nederig blijven, hierbij enkele van de meer kritische opmerkingen:
‘De vrijzinnigheid druipt hier van de muren af.’ ‘Ik mis de verbintenis met het ‘Woord Gods’. En onze kerkwachter kreeg eens te horen: ‘Onzin, deze tentoonstelling! Er komt geen zondvloed meer; dat is beloofd. Weet U hoe de wereld zal vergaan? Door het vuur, meneer, door het vuur. Ik ken m’n Bijbel, meneer, ja die ken ik.’
De Kloosterkerk blijkt als monument een bezichtiging al meer dan waard, maar er komen dus ook bezoekers speciaal voor een expositie. John de Goede: “Wij, kerkwachters, merken meteen het verschil. De ‘bezoeker voor de Kerk’ slaat bij binnenkomst meteen af naar rechts, en de bezoeker voor ‘Zondvloed Nu’ naar links. Maar uiteindelijk bekijken zij beiden alles”.
Over city-kerk gesproken, op zondag 2 september 2018 van 13.00 uur – 17.00 uur doet de Kloosterkerk weer volop mee aan het Uitfestival Den Haag. Ieder half uur treedt er een ander sprankelend ensemble of bevlogen solist op. De Quatre Mainsgroep Den Haag bijt om 13.00 uur het spits af. Om 13.30 uur kunt u genieten van het Haags Matrozenkoor, om daarna om 14.00 uur direct in de 17e eeuw te belanden met het Broken Consort. De organist van de Kloosterkerk, Geerten van de Wetering, onlangs winnaar geworden van het prestigieuze Sint Bavo concours, speelt vervolgens om 14.30 uur op het Marcussen orgel. Om 15.00 uur kunt een nieuwe versie van ‘Maestro’ meemaken: volg een workshop over dirigeren met dirigent Jos Vermunt, samen met het Residentie Kamerkoor. Om 15.30 uur laten in Café Dansant Karin Kuijper en Janine de Leeuw u dansen op de vleugel horen. En om 16.00 uur treedt voor u het jonge dwarsfluit talent Daniel Tibben op. Om 16.30 uur tenslotte zal Willemijn Knoedler (u kent haar wellicht van de Bachcantates) op de cello spelen, met begeleiding van Sander Sittig op de piano.
Tijdens de Open Monumentendagen op 8 en 9 september opent onze Kloosterkerk weer de deuren. Dit jaar zijn er twee tentoonstellingen: ‘Zondvloed Nu’, de schitterende fototentoonstelling, waarover boven al iets is gezegd en verder hebben we dit jaar een bijzondere expositie van doopjurken. Dit dankzij de vele gemeenteleden, die hebben gereageerd op de oproep om een doopjurk ter beschikking te stellen. Ook een verzoek aan het Koninklijk Huis was niet aan dovemansoren gericht. Wij mogen de doopjurk exposeren van de kinderen van Koning Willen III en Koningin Sophie van Württemberg. Misschien denkt u: O, ja, ik was ook van plan om mijn doopjurk aan te melden voor de tentoonstelling. Wel, het kan nog! Stuur even een mail naar johan2vandongen@hotmail.com.