Foto: Monica Stuurop

Minikerkdienst

Vlak voordat Advent was begonnen, was er al de minikerkdienst. De allerkleinsten, van 0 tot 4 jaar, waren welkom in deze viering. Hun ouders trouwens ook. Het was nog geen Advent, maar we voelden al wel dat er iets staat te gebeuren. Aan de hand van het prentenboek ‘Ik voel een voet!’ van Maranke Rinck en Martijn van der Linden gingen we op verkenningstocht. Konden we alvast iets ontdekken van wat er gaat komen? Schildpad, Vleermuis, Octopus, Vogel en Bok gingen voor ons uit. Zelf mochten we ook voelen. Zo kregen wij een idee. Aan het einde bleek dat hetgeen we zochten misschien nog wel veel groter was dan dat onze ideeën konden bedenken.

Leiding Kinderdiensten en Godly Play

De afgelopen weken zijn de kinderen volop bezig geweest met Advent. De jongste kinderen hoorden bijpassende Godly Play-verhalen. De oudste kinderen sloten met hun project aan bij de serie diensten van de Advent met het thema: ‘Soms breekt uw licht in mensen door, onstuitbaar, zoals een kind geboren wordt’. De kinderen bouwen aan een kribbe en horen o.a. verhalen over Jezus als Koning, Goede Herder en als Ware Wijnstok. Deze kribbe staat inmiddels aardig stevig, op het liturgisch centrum. Wat zouden we nog meer horen over Jezus? En wie/wat komt er eigenlijk in de kribbe op kerstochtend? Wees welkom!

Voordat ik het vergeet: op kerstochtend mogen jullie, kinderen, allemaal in verkleedkleren naar de kerk komen! Heb jij thuis een herder- of een engelkostuum? Trek dat aan! In de kerk zullen ook een aantal verkleedkleren klaarliggen.

Jeugdkapel en de Bovenbouw jongeren

De Jeugdkapel, leeftijd 12 tot 15 jaar, komt trouw iedere eerste zondagochtend bij elkaar. Deze zondag werden er kinderen in de kerk gedoopt. Eerst hebben we daar onze ogen goed de kost gegeven. Daarna hebben we tijdens onze eigen viering stil gestaan bij dat wijzelf ook gedoopt zijn, bij wat dopen eigenlijk betekent en welke rituelen hierbij horen. Deze groep jongeren, van 15 jaar en ouder, komt in principe eens per maand bij elkaar. De ene maand is dat op een vrijdagavond. Zo kwamen zij ook bij elkaar toen de kinderen Sirkelslag KIDS speelden. Het fanatisme van de kinderen weerhield de jongeren er niet van om een goed gesprek met elkaar te hebben. Onder het genot van dampende pizza’s diepten zij het thema vergeving uit. De andere maand treffen zij elkaar op een zondagochtend. Deze maand viel dat toevallig samen met ‘de Dag van de Rechten van de Mens’. Samen met Marchien hebben zij dit interessante thema behandeld.

Kerstverhalen in de Kloosterkerk

Kun jij stiekem eigenlijk niet wachten totdat het Kerst is? Neurie jij al weken de kerstklassiekers? Kom dan op 23 december, van 16.30 uur – 18.00 uur, luisteren als ds. Carel ter Linden, ds. Pieter Lootsma en ds. Margreet Klokke kerstverhalen vertellen. De verhalen die ze vertellen, zijn voor alle leeftijden. Dit is goed nieuws, want je kunt dus je vader, moeder, opa, oma, buurmeisje en klasgenootje gewoon meenemen. Tussen de verhalen door zullen we met elkaar kerstliederen zingen. Om het kerstgevoel compleet te maken: na afloop zijn er warme chocolademelk en rozijnenbroodjes!

Sirkelslag KIDS

Op 17 november hebben de kinderen uit onze gemeente dapper gestreden bij Sirkelslag KIDS! Naar aanleiding van het verhaal van Gideon en de Midjanieten hebben de kinderen allerlei spellen moeten doen. Spellen die gingen over kennis, kracht, inzicht en creativiteit. Dit hebben ze zeer succesvol gedaan! Van alle 171 groepen die landelijk meestreden, is onze groep op de 68ste plek geëindigd! Een prachtig resultaat waar jullie beretrots op mogen zijn! Ja, echt wel, want wij zijn namelijk ook beretrots op jullie, kanjers!!

Ouders, Kinderen en Koffie

Eén keer per kwartaal kan men als gezin in de Apostelkapel van de Kloosterkerk koffiedrinken. De kinderen kunnen na een hapje en een drankje spelen in de kerk. Ook kunnen zij het orgel, het doopvont, de preekstoel etc. bekijken. Terwijl de kinderen spelen, leren ouders, jeugdouderlingen en  jeugdpastor elkaar (beter) kennen. Op zondagochtend 7 januari zijn jullie van harte welkom in de Apostelkapel, direct na de kerkdienst (rond 11.15 uur).

Gedoopt en hoe nu verder?

Als je je kind in de Kloosterkerk laat dopen, beloof je als ouders dat je je kind zult opvoeden ‘in de geest van het evangelie’. Maar hoe doe je dat? De vorm waarin dat vroeger gebeurde, kan wel eens als verouderd aanvoelen. Denk maar aan het bekende liedje Ik ga slapen, ik ben moe. Dat kent een tweede couplet waar veel ouders van nu niet achter kunnen staan. En bijbellezen aan tafel zoals vroeger wel gebeurde, zie je jezelf misschien ook niet doen. Op één avond reiken de predikanten en de jeugdpastor van de Kloosterkerk vormen aan, die beter passen bij deze tijd. De volgende thema’s komen aan bod: Wat zijn goede kinderbijbels en op welke manier kun je deze een plaats geven in het leven van een kind? Hoe geef je vorm aan rituelen thuis? Hoe ga je om met de moeilijke vragen? Bedoeld voor ouders die hun kind lieten dopen in 2017. Zij en andere belangstellenden zijn op dinsdag 16 januari om 20.15 uur ook van harte welkom.

Sirkelslag YOUNG

Nu de kinderen zo goed hebben gepresteerd, kunnen de jongeren natuurlijk niet achterblijven! Op vrijdagavond 2 februari, van 19.30 uur – 22.00 uur, mogen zij laten zien wat zij in huis hebben tijdens Sirkelslag YOUNG. Het thema van dit jaar is ‘Onvoorwaardelijke Liefde’. Wie is hier nu niet dol op? En wie is er eigenlijk niet dol op het verhaal van Ester? Want in dit verhaal komt onvoorwaardelijke liefde echt tot uiting. Een verhaal met dappere dames, schurken van mannen, wanhoop, intriges en een heftige ontknoping…

Oftewel: Ben jij tussen de 12 en 16 jaar? En laat jij graag zien hoeveel je waard bent? Meld je snel aan bij jeugdpastor Peter: jeugdwerk@kloosterkerk.nl

Gezegende kerstdagen en een voorspoedig nieuwjaar!

Mede namens Gilbert en Marchien,

Peter van der Beek