Van 8 juni t/m 18 september 2017 is in de Kloosterkerk monumentaal werk te zien van beeldend kunstenaar Barbara Broekman (1955). In deze expositie komen eigentijdse thema’s aan de orde, zoals de toenemende culturele diversiteit in Den Haag, de spanning tussen de individuele mens en de grootsheid en chaos van het leven. Ook recente gebeurtenissen met een grote impact, zoals aanslagen of burgeroorlogen, hebben een plek in de tentoonstelling. Deze thema’s worden op indringende wijze in geweven doeken en tapijt tot uitdrukking gebracht. Barbara Broekman wil daarmee de bezoeker bewust maken van de vele beelden die ons dagelijks op allerlei manieren bereiken. Door deze beelden om te zetten in textiel worden ze bijna tastbaar en komt hun tragiek indringend over. Ze worden losgemaakt van hun actuele betekenis en daarmee ontdaan van hun vluchtigheid

In de monumentale ruimte van de Haagse Kloosterkerk aan het Lange Voorhout komen de grote doeken en het geweven tapijt prachtig tot hun recht. In de expositie zijn ‘Goed en Kwaad’, ‘Faith’ en ‘Mijn Stad’ te zien.

In wervelende collages, waarbij gebruik wordt gemaakt van details uit barokke schilderijen, formuleert Broekman haar visie op ‘Goed’ en ‘Kwaad’. Beide collages bestaan uit 35 verschillende jacquard geweven doeken.

Voor het uit dertien panelen bestaande ‘Faith’ heeft zij zich laten inspireren door krantenfoto’s naar aanleiding van recente gebeurtenissen, zoals natuurrampen, oorlogen en terroristische aanslagen. Het monumentale tapijt ‘Mijn Stad, een feest van verscheidenheid’ weerspiegelt de 180 verschillende nationaliteiten in Den Haag. De culturele verschillen van de huidige bewoners van de Hofstad worden zichtbaar in het circa 100 m2 grote Axminster geweven tapijt. .

Met de zomertentoonstelling wil de Kloosterkerk bezoekers graag de mogelijkheid geven om de werken van Barbara Broekman te bewonderen in deze prachtige kerk met haar rijke verleden midden in de Hofstad. Ook wie een moment van rust zoeken en graag een kaarsje willen branden zijn van harte welkom.

De Kloosterkerk organiseert gedurende de zomermaanden tentoonstellingen om het contact tussen mensen onderling, maar ook tussen kerk en stad te vergroten. Dat geeft een grote meerwaarde aan het culturele leven in de stad, aan de interactie tussen kerk en maatschappij en aan de kunstenaar om werken te exposeren in een attractieve omgeving.

Het werk van Broekman is onder meer opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum (Amsterdam), het Textiel Museum (Tilburg), het Amsterdam Museum en het Cooper Hewitt Design Museum (New York).

De Kloosterkerk is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 12.00 tot 16.00 uur.

Iedere zondag is er een kerkdienst, aanvang 10.00u.