Allerzielenconcert, foto van Maurice Haak

Met de derde editie van het jaarlijkse Allerzielenconcert voorzien de Kloosterkerk en het Residentie Kamerkoor op 30 oktober in een grote behoefte: Stilstaan bij de geliefden en vrienden die ons het afgelopen jaar ontvallen zijn. In het concert van dit jaar klinken het requiem van Maurice Duruflé en het Alleluia, May Flights of Angels Sing Thee to Thy Rest van John Tavener gezongen door het Residentie Kamerkoor en gedirigeerd door Jos Vermunt. Ds. Rienk Lanooy omlijst het concert op de hem kenmerkend verstillende wijze met inspirerende teksten.  

Requiem 

Allerzielen is een gedenkdag uit de Rooms-Katholieke traditie waarvan de oorsprong teruggaat tot in de 10de eeuw. Met Allerzielen worden de overledenen herdacht en een requiemmis opgedragen. Nabestaanden plaatsen bloemen op het graf. De Kloosterkerk geeft een extra invulling aan dit herdenkingsritueel dat in een grote behoefte voorziet. Dirigent Jos Vermunt licht toe: “Met Allerzielen herdenken we onze gestorven dierbaren met een requiemmis. ‘Requiem’ betekent rust en verwijst naar de openingszin van het muziekstuk, waarin we hen eeuwige rust in het eeuwige licht toewensen. De hemelse, helende muziek, die ook dit jaar weer klinkt, schept bij verdriet en verlies ruimte voor troost en hoop, voor een nieuwe verbondenheid met degenen die ons dierbaar zijn en blijven. De ontroerende teksten voeren de luisteraar als op engelenwieken mee”. Een van de geliefdste requiems is de compositie van Duruflé. De traditionele gregoriaanse mis krijgt hierin een diepere dimensie en een emotionele lading door de sfeervolle orgelbegeleiding met prachtige harmonieën. 

Allerzielen in de Kloosterkerk 

In de Kloosterkerk worden in de jaarlijkse dienst op de zondag die het dichtst bij 1 en 2 november ligt, de overledenen van het afgelopen jaar herdacht en hun namen genoemd. Dat mooie, verstilde ritueel wil ds. Rienk Lanooy, voorganger in de Kloosterkerk, op 30 oktober breder delen met de inwoners van Haaglanden en hen de mogelijkheid bieden hieraan deel te nemen tijdens het concert.  

Lanooy die het uitspreken van toepasselijke teksten en gedichten voor zijn rekening neemt, roept weer even de sfeer van het concert van vorig jaar voor ogen: “De Britse rabbijn Jonathan Sacks vertelde eens dat, bij de talloze lezingen die hij gaf, de meest gestelde vraag was: ‘Rabbi Sacks, herinnert u zich mij nog?’ Onder onze ambitie om te presteren, om iets te betekenen, ligt dat nog veel diepere verlangen om gekend te zijn, om herinnerd te worden. Daarom is er die oude traditie van het noemen van de namen van hen die ons ontvallen zijn. Geen CV’s, geen ronkende tekst, alleen de naam waarmee een mens een leven lang gekend is. In alle eenvoud is dat voldoende. Samen met prachtige muziek, gevulde stilte en het samenzijn met zoveel andere mensen geeft dit concert een gevoel van intense verbondenheid.” 

Programma 30 oktober 16.00-17.30 uur: 

Maurice Duruflé – Requiem (1947)
John Tavener – Alleluia. May Flights of Angels Sing Thee to Thy Rest / Song for Athene (1993)

Uitvoerenden:

Residentie Kamerkoor
Residentie Bach Orkest
Florieke Beelen – mezzosopraan
Robbert Muuse – bariton
Jos Vermunt – dirigent
Ds. Rienk Lanooy – verbindende teksten

Toegangsprijzen concert
Toegang: € 25,00 (ongeplaceerd)
Jongeren tot 25 jaar: € 15

Kaartverkoop via www.bachensembles.nl