Ze heet Szusza, is 30 jaar en spastisch. We komen haar tegen op straat. Moeizaam lopend vanwege haar handicap. Haar aangepaste auto is stuk en we zijn blij haar een lift te kunnen geven. Ze werkt sinds 2015 in het centrum. Haar taak: banen vinden voor de gehandicapten. Volgens de wet moet een bedrijf met meer dan 50 werknemers minimaal 2 minder valide werknemers in dienst nemen. Een mooi initiatief, maar de wet is veranderd; je kunt ook gewoon meer belasting betalen en dan heb je die verplichting niet. 220 Grote bedrijven zijn daartoe overgegaan.

We spreken met Jozsa Csaba 39 jaar, voorzitter sinds 2004 van de Gehandicaptenbond in Miercurea Ciuc. Hij is rolstoel gebonden sinds hij in 1995 in ondiep water dook. Hij heeft bij alles hulp nodig maar hulpeloos is hij niet. Hij vertelt je vriendelijk wat je moet doen en geeft prettige aanwijzingen. Even de deur van de kamer open doen, zijn rolstoel draaien en opwippen over de drempel zodat we daar een rustig gesprekje kunnen hebben. En dan komen we in een waterval van woorden terecht; vorig jaar heeft de overheid de wetten  aangepast, waardoor alle uitzonderingen en mogelijkheden voor organisaties met en voor gehandicapten in Wet 448 uit 2006 zijn komen te vervallen. Even een voorbeeldje: Mochten ze eerst incontinentiemateriaal als intermediair uit het buitenland invoeren en met 5% winst verkopen, nu niet meer. Voor hen gelden de regels als voor een doorsnee bedrijf. Jammer voor het centrum, weg bron van inkomsten, maar nog erger voor de gehandicapten zelf. Zij betalen via de apotheek nu veel en veel meer.

Een grootse protestactie tegen deze wet in oktober vorig jaar in Boekarest mocht niet baten. De organisatoren werden weliswaar uitgenodigd met de wetgevers te komen praten maar, helaas, de locatie was niet rolstoel toegankelijk. En aangezien 90% van de organisatoren van deze hulpmiddelen gebruik moet maken, ging de ontmoeting niet door!
Op onze vraag hoe het dan verder met de nieuwbouw moet – dringend noodzakelijk omdat het huidige gebouw beperkt toegankelijk is voor gehandicapten – vertelt Csaba dat, ondanks alle financiële tegenslag, de nieuwbouw er zeker zal komen.

Financiële hulp vanuit het buitenland is noodzakelijk, de inzet van de gehandicapten zelf onontbeerlijk en de acties door de plaatselijke bevolking hartverwarmend. Een benefietconcert, een tentoonstelling van producten, die zij maken en de verkoop van schilderijen, gemaakt door gehandicapten, zijn een bron van inkomsten. De donatiebox bij de plaatselijke supermarkt wordt maandelijks geleegd. Alle beetjes helpen!

Helpt u ook mee? De opbrengst van de diaconale collecte op 1 juli is rechtstreeks voor de Gehandicaptenbond. Dus voor het project van Szusza en Csaba.
We rijden in ons 4×4 aangedreven autootje naar een vakantiehuisje hoog in de bergen. Stil van de tegenslagen maar ook stil van het vertrouwen van onze vrienden dat het hoe dan ook zal lukken. Toen wij 25 jaar geleden hier voor het eerst kwamen als afgevaardigden van Stichting Werkgroep Oost-Europa konden we niet bedenken dat we zo diep betrokken zouden worden in het leven van deze Hongaarse minderheid. Vanuit dezelfde geloofsovertuiging werken we samen om de leefomstandigheden van mensen in Oost-Europa te verbeteren.

Jeannette Terlouw, lid van Kloosterkerk Wereldwijd en voorzitter van Stichting Werkgroep Oost-Europa
www.swoe.nl