Dromen van Messiaen

Dromen als Messiaen, Kerstconcert Haags Matrozenkoor of Kerstmuziek van Bach. Rond de kerstperiode vinden diverse concerten plaats in de Kloosterkerk. Beleef ze mee!

Dromen als Messiaen, 15 december en 16 december

Afgelopen februari vond, na driemaal vanwege corona-maatregelen uitgesteld te zijn, Dromen als Messiaen plaats in de Kloosterkerk. Na de succesvolle en enthousiaste ontvangst van deze uitvoering, zal Dromen als Messiaen nog eenmaal Den Haag aan doen, en wel op 15 en 16 december in de Kloosterkerk! Tijdens Dromen als Messiaen duik je als bezoeker in de bijzondere klank- en kleurwereld van componist Olivier Messiaen: terwijl organist Geerten van de Wetering de indrukwekkende kerstcyclus La Nativité du Seigneur (De geboorte van de Heer) uitvoert, projecteert audiovisueel kunstenaar Marcel Wierckx live gegenereerde lichtanimaties op het orgel, gebaseerd op schilderijen bij de negen delen muziek. Extra bijzonder aan de komende december-editie is dat er naast een avonduitvoering ook een ochtenduitvoering in het vroege donker zal zijn! Droom weg of word wakker met de klanken en kleuren van Messiaen! Donderdagavond 15 december (20.00u) en vrijdagochtend 16 december (08.00u). Meer info en kaarten via www.podium21.nl. De avondeditie op donderdagavond 15 december vindt plaats tijdens The Hague Highlights: na afloop van het concert zijn diverse lichtinstallaties te zien in het Museumkwartier rond de Kloosterkerk.

Kerstconcert Haags Matrozenkoor, 18 december

Het Haags Matrozenkoor zingt ‘Festival of Nine Lessons and Carols’. Een prachtige collectie van carols, afgewisseld door korte bijbelteksten, om de kerstperiode in te luiden. Dit vindt plaats op zondag 18 december 19.00 – 20.00 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via https://www.ticketkantoor.nl/shop/FOLC2022.

Pauzeconcerten, 21 december

Op iedere 1e en 3e woensdag van de maand van 12.45-13.15 uur vinden er pauzeconcerten plaats. Op 21 december is er een speciaal “Kerst” pauzeconcert met Klarie-Anne Snoek, Robin van de Paverd, Valentina Sturcz en Lisa van Oorschot allen op de dwarsfluit. Deze concerten zijn gratis toegankelijk, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Meer info en het volledige concertprogramma is te vinden op www.kunstcentrum-kloosterkerk.nl

Kerstmuziek van Bach – Residentie Bach Ensembles, 22 december

Kerstconcert op en top feest met Bach

Als geen ander weet Johann Sebastian Bach de vreugde en het plezier van de kersttijd in muziek te vangen. Het Residentie Kamerkoor en het Residentie Bachkoor kunnen zich dan ook geen feestelijkere manier voorstellen om hun jubileumjaar gezamenlijk af te sluiten dan met het Magnificat en het Weihnachtsoratorium van Bach. Op 22 december wordt deze muziek tot klinken gebracht in de feestelijk verlichte Kloosterkerk aan het Lange Voorhout.

Uitzonderlijk jaar Residentie Bachkoor en Residentie Kamerkoor
Het gebeurt niet ieder jaar dat het Residentie Bachkoor en het Kamerkoor samen een concert geven. Maar 2022 was dan ook geen gewoon jaar. Beide koren sluiten met dit concert hun jubileumjaar af. Het Residentie Bachkoor vierde het 150-jarig bestaan op grootse wijze in Amare. Het Residentie Kamerkoor speelde met gestemde wijnglazen ter gelegenheid van het 45-jarig bestaan. Beide koren presenteren onder leiding van dirigent Jos Vermunt, samen met het Residentie Bachorkest en geweldige solisten, muziek van hun naamgever Bach. De zangers kijken ernaar uit om hun publiek te ontvangen bij de feestelijke afsluiting van dit bijzondere jaar.

Hongerig publiek
Het Residentie Kamerkoor en het Residentie Bachkoor hebben vanwege corona twee jaar geen Kerstconcert kunnen geven. Dat heeft het publiek blijkbaar hongerig gemaakt want de eerste rang is al uitverkocht. De ruimte van de Kloosterkerk is groot dus er zijn nog genoeg kaarten beschikbaar voor alle fans en belangstellenden.

Paukenslag en trompetgeschal
Het Residentie Kamerkoor voert het Magnificat voor 5-stemmig koor uit. Maria bleek uitgekozen om de verlosser ter wereld te brengen. Daarom zingt zij een loflied. Het goddelijke kind dat zij verwacht zal een eind maken aan onrecht en het recht laten zegevieren. Over die verwachting gaat het Magnificat. Maria’s lofzang wordt afgewisseld met engelenkoren, paukenslagen en trompetgeschal.

Marcel Beekman
Met de feestelijke openingszin Jauchzet, frohlocket, auf, preiset die Tage kondigt Bach in het openingskoor van zijn Weihnachtsoratorium de feestdagen aan. Het Residentie Bachkoor zingt de eerste cantate, waarin de geboorte van Jezus centraal staat. Na het inleidende koor volgen het adventsverhaal en de kerstvertelling. De bekende tenor Marcel Beekman neemt hierbij de rol van evangelist op zich.

Donderdag 22 december in de Kloosterkerk, aanvang 20.00 uur. Kaartverkoop via www.bachensembles.nl.