‘Dit is geen verdediging ‘Waarom het Christendom, ondanks alles, verrassend veel emotionele diepgang heeft’ – Francis Spufford

De Britse schrijver Francis Spufford is christen en schaamt zich daar niet voor.

Christenen zijn niet van die wereldvreemde figuren die midden in de zomer lelijke regenjacks dragen en dwepen met ellende, stelt Spufford. Maar dat is wel de karikatuur, die Richard Dawkins en andere ‘nieuwe atheïsten’ van hen schetsen. Nee, het christendom doet recht aan oermenselijke gevoelens. Bovendien geeft het een troostrijk beeld van de zwarte kanten van onszelf, die reclamebureaus liever negeren.

Dit is niet het zoveelste boek, waarin een auteur de waarheid van het christelijk geloof wil bewijzen, maar een scherp, geestig en sprankelend essay. Een boek voor iedereen, die aanvoelt dat het betoog van het nieuwe atheïsme niet deugt, voor gelovigen, die bevoogding zat zijn en voor ongelovigen, die benieuwd zijn naar wat het christendom in de 21e eeuw te bieden heeft.

Francis Spufford (1964) is lid van de Britse Royal Society of Literature en schreef meerdere boeken. ‘De rode belofte’ over de teloorgang van het vooruitgangsgeloof in de Sovjet-Unie verscheen in negen talen en kreeg lovende recensies in onder meer De Standaard en de Volkskrant.

Spufford wil weifelaars laten zien dat je als gelovige je intelligentie, geestigheid en emotionele eerlijkheid niet overboord hoeft te zetten. Dat is zijn punt en dat weet hij zeer overtuigend te maken (Times Literary Supplement).

Er staat een versie van de catalogus van de bibliotheek van de Kloosterkerk op de website.

De Bibliotheekcommissie