Het geheim van de stilte. Levenslessen van eilandgasten

Auteur: Leo Fijen

Veel mensen zoeken naar stiltemomenten in de hectiek van het dagelijks leven en vinden de benodigde rust en ruimte op een eiland. Schiermonnikoog is het kleinste eiland van Nederland. Een lege ruimte die bestaat uit licht, lucht, wind, zon, zee, strand, duinen en horizon. Daar heerst de stilte en wordt het stil in jezelf. Daar is het geheim van de stilte te vinden.

Leo Fijen sprak op Schiermonnikoog met stiltezoekers. Welke verhalen nemen zij mee? En hoe komt het dat zoveel eilandgasten het gevoel hebben dat ze wat levensbagage kunnen achterlaten? Schiermonnikoog is een spiritueel eiland, een korrel zand die bijna ieders hart opent voor de schepping. En wie open gaat voor de schepping, gaat denken over de Schepper en zichzelf.

Door ontmoetingen met mensen en door te midden van wind, zee en water de ander echt te ontmoeten, te naderen in zijn of in haar hart en te raken aan de diepste vragen van het leven.

Een warm boek over stilte als bron voor inspiratie.

Uit een recensie van Danielle Bakker:

“Dit boek bevat de opmerkelijke levensverhalen van een aantal eilandbezoekers van Schiermonnikoog, hier liefdevol ‘een korrel zand’ genoemd. De auteur is onder andere hoofd omroep RKK en programmamakker over spiritualiteit en geloof. Het is fascinerend hoe de auteur de stilte van het eiland weet te vangen in de verhalen. Het boek is pakkend, intrigerend, verdrietig, mooi en spiritueel tegelijk. Het laat zien waarom de eilandgasten naar het eiland komen; om wat levensbagage achter te kunnen laten en weer door kunnen gaan. Na het lezen van dit boek wil je er graag een bezoek brengen, het is een ode aan het eiland. Mooi vormgegeven met natuurfoto’s in kleur; elk hoofdstuk wordt voorafgegaan door een korte spreuk.”

Over de Kloosterkerk Bibliotheek

Achter een van de deuren in de ‘kloostergang’ van de kerk schuilt een kleine bibliotheek. Deze bevat voornamelijk boeken op het gebied van bijbeluitleg, theologie en levensbeschouwing. De bibliotheekcommissie zorgt ervoor dat de verzameling up-to-date blijft. Pas geleden zijn er veel oude boeken weggedaan. Elk jaar worden er nieuwe boeken aangeschaft. Op zondag staat er een tafel met een selectie van actuele boeken bij de uitgang van de kerk. U kunt deze lenen en om meer informatie vragen bij de aanwezige leden van de bibliotheekcommissie.