Kerkinterieurs in Nederland Marc de Beyer e.a. (red)

pastedGraphic.png

Een vast onderdeel van onze vakantie in het buitenland is voor velen een bezoek aan een kerk. Maar waarom doen we dat in eigen land niet? Kerkinterieurs in Nederland laat zien dat de rijkdom van het Nederlandse kerkinterieur minstens zo indrukwekkend en divers is. Kenmerkend is de middeleeuwse kerk met een protestantse inrichting. Maar we hebben ook barokke schuilkerken, uitbundig gedecoreerde negentiende-eeuwse katholieke kerken, en strakke naoorlogse kerkinterieurs. In alle perioden van onze bewogen geschiedenis zijn de beste kunstenaars, interieurarchitecten, beeldhouwers, houtsnijders en schilders ingeschakeld om onze kerken vanbinnen te verfraaien.

Recensie

Uniek boek met daarin honderd Nederlandse kerkgebouwen die voortkomen uit de joodse en christelijke traditie (dus ook enkele synagogen). Het betreft hier uitsluitend kerkinterieurs. Ze beslaan een periode van duizend jaar. Dit circa 400 pagina’s tellende naslagwerk is groot van formaat, zwaar uitgevoerd en rijk geïllustreerd met foto’s van vrijwel uitsluitend één fotograaf, waardoor de samenhang versterkt wordt. Vergelijkbare boeken zijn onbekend. Aan de totstandkoming is bijgedragen door diverse instanties, onder andere het museum Catharijneconvent te Utrecht en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De selectie van de interieurs en de beschrijvingen zijn tot stand gekomen door een uitgebreid team van diverse wetenschappers. Geïnteresseerden in de Nederlandse kunstgeschiedenis zullen dit naslagwerk als een belangrijke gedocumenteerde bron beschouwen. (Voormalig) kerkelijken zijn hiermee mogelijk meer emotioneel verbonden. Achter in het boek zijn toegevoegd: een overzicht van de getoonde kerken, het adres en de literatuur, een glossarium en een personenregister.
Drs. J.W. Pauw

Het boek Kerkinterieurs in Nederland is aangeschaft uit een legaat van Cliff Sutton, lid van de bibliotheekcommissie van 2001 – 2016  (✝januari 2016 )

Tevens zijn er boekenleggers aangeschaft van zijn legaat, welke mee – uitgeleend worden bij de uit te lenen bibliotheekboeken.

Afbeelding:   Apostel ‘JOANNES’

in een van de glas-in loodramen in de

Apostelkapel Kloosterkerk Den Haag

De bibliotheekcommissie