
Al 60 jaar wordt (vrijwel) maandelijks een cantate van J.S. Bach uitgevoerd tijdens de eredienst in de Kloosterkerk. Dit wordt op zondag 25 september gevierd met de uitvoering van cantate 195, Dem Gerechten muss das Licht.
Tekst: Ellen van der Sar
Bach schreef deze cantate voor een huwelijksviering. Eigenlijk moeten we zeggen: Bach stelde deze cantate in 1748/49 samen uit verschillende eerder geschreven aria’s en koordelen. Hij voegde nog wel zelf nieuwe recitatieven toe.
Dat het feestelijk mocht zijn kun je goed zien aan de uiterst luxueuze bezetting die vrijwel alle andere (kerkelijke) cantates overtreft.
Het orkest heeft een ongekende omvang: naast de strijkers en het continuo heeft Bach partijen toegevoegd voor twee traverso’s en hobo’s, trompetten, hoorns en pauken.
Beide koren van de Residentie Bach Ensembles onder leiding van Jos Vermunt werken aan deze bijzondere uitvoering mee. Het Residentie Kamerkoor zingt het solistische koordeel (de concertisten), het Residentie Bachkoor versterkt het Kamerkoor in enkele koren als ripiënisten (tuttizangers).
Het is de moeite waard om over deze cantate meer te weten te komen!
Daarom organiseert de Stichting Cantatediensten Kloosterkerk een extra editie van Bach Binnenstebuiten. Zo bieden we iedereen de gelegenheid de cantate tweemaal te komen beluisteren: op zaterdagmiddag mét muziekhistorische toelichting en op zondagochtend tijdens de feestelijke eredienst. Een unieke kans die u niet mag missen!
Zaterdag 24 september 2022 – Kijk op Bach in 2022
Hoe bestudeer je als uitvoerder en luisteraar een cantate, hoe pak je dat anno 2022 aan?
Tineke Steenbrink neemt ons aan de hand van cantate BWV 195 mee in onderzoek en analyse, gebruik makend van de middelen anno 2022. De wereld van informatiedeling en community-research opent deuren voor iedereen met interesse en iedereen kan deelnemen aan onderzoek. Zo hielpen vele vrijwilligers online, aan de telefoon en in bibliotheken Tineke met haar onderzoek Brabant 1653 naar de componist Benedictus à Sancto Josepho (1642-1716), die verbonden was aan het karmelietenklooster van Boxmeer.
Hoe iedereen kan bijdragen aan onderzoek naar bijv. de uitvoeringspraktijk? Dat hoort u deze middag, ook in relatie tot de huwelijkscantate Dem Gerechten muss das Licht.
Tineke Steenbrink (orgel en klavecimbel) is medeoprichter van Holland Baroque. Sinds haar jeugd is zij verbonden aan het Severijn-orgel van de Sint Martinuskerk, Cuijk. Na docentschap aan conservatoria in Zwolle en Groningen is zij sinds 2014 als docent werkzaam aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Haar jarenlange studie naar de autograaf van het ‘Stabat Mater’ van Pergolesi leidde tot de publicatie van zijn handschrift bij Edition Wallhall. Momenteel houdt Tineke zich bezig met studie naar het barokke Gregoriaans: gebruik en uitvoeringspraktijk in Brabant van de 17de en 18de eeuw.
Zaterdag 24 september 2022
Toegangsprijs incl. consumpties € 10,00
15.30 Aanvang lezing door Tineke Steenbrink
16.45 Pauze
17.00 Integrale uitvoering BWV 195
Zondag 25 september 2022
10.30 Dienst met cantate, voorganger ds. Rienk Lanooy
Ellen van der Sar is initiatiefnemer van de lezingenreeks Bach Binnenstebuiten en lid van het Residentie Kamerkoor. Zij schreef in 2017 ‘Als Bach weer klinkt’ over 55 jaar cantatediensten in Den Haag.