Met de dienst op zondag 18 december 2022 nam Ds. Marja Flipse afscheid van de Kloosterkerk. Na de dienst werd zij in de wandelruimte toegesproken door Marc Blom, voorzitter van het Algemeen Bestuur en toegezongen door alle aanwezigen. De welsprekende tekst van het afscheidslied kwam van Gerda Hoekstra-Vermunt. Vervolgens wilden veel mensen Marja nog een keer persoonlijk bedanken, vaak met een cadeautje in de hand. 

Van de gemeente kreeg Marja behalve bloemen ook het boekje ‘Op het rode kleed, fabels verteld door Marja Flipse’ als afscheidscadeau. Degenen die een exemplaar hebben besteld, kunnen dat nog steeds afhalen bij de informatietafel. En als er daarna nog boekjes over zijn, kunnen andere geïnteresseerden deze aanschaffen.  

In de crypt waren vanaf 13.00 uur ca. 55 door Marja genodigden bijeen voor een feestelijke lunch. Wederom werd zij toegezongen en kreeg zij een paraplu met een woordwolk: woorden die Marja kenmerken, door de gasten verzameld. Woorden als ‘muzikaal’, ‘humor’, ‘zachtmoedig’, ‘verhalenverteller’ werden meermaals genoemd. 

Uit het voorwoord van het boekje “Op het rode kleed, fabels verteld door Marja Flipse”: 

Op het rode kleed 

In de periode 2020 – 2022 heeft ds. Marja Flipse in de Kloosterkerk menigmaal de kinderen uitgenodigd naar voren te komen en zich te nestelen op het rode kleed. Zij vertelde hun dan een verhaal, en ook de ´grote mensen´ achter haar rug spitsten hun oren. Veel van die verhalen waren een soort fabels. Dieren vervulden meestal de hoofdrol, maar ook een eikel, een ei, een avocado of een dennenappel konden zomaar het woord nemen. We maakten zelfs fysiek kennis met de helden uit deze fabels, want zij kwamen mee met Marja naar het rode kleed in de kerk. Een groepje gemeenteleden, zichzelf tijdelijk tooiend met de titel ´fans van Marja´, vond dat deze juweeltjes niet zomaar aan de vergetelheid prijs mochten worden gegeven. Zij beluisterden de elf fabels opnieuw via YouTube en schreven de teksten uit. De ‘fans’ vonden Henry Jelsma bereid bij elke fabel een tekening te maken. Uit deze ogenschijnlijk simpele, humoristische verhalen blijkt overduidelijk Marja’s onmiskenbare talent voor taal en verhaal. Elke hoofdfiguur leert ons een les, zonder belerend te zijn. Volgens ons, ‘fans van Marja’, is er alle reden om deze fabels te blijven vertellen aan komende generaties kinderen.  

Tekst- Emilie Schreuder 
Foto van Marja- Edward Kuijper