Lezing & Lunch-excursie 2017

De jaarlijkse excursie van de kring vindt dit jaar plaats op 11 juli. In het programma is weer van alles te beleven.

Het vertrek is om 09.00 hr. vanaf de Kloosterkerk en de bus brengt ons naar Museum Dordrecht.

Na de koffie met versnaperingen wordt een presentatie met beelden gehouden over de tentoonstelling “Koninklijk Paradijs” van de kunstenaar Aert Schouman met beelden van schitterende vogels en buitenplaatsen. Na de lezing kunnen liefhebbers de tentoonstelling bezoeken en voor de deelnemers met een Museumkaart is dit natuurlijk een extra aanrader! Rond de middag wordt, ook in het museum, een lunch geserveerd. Daaropvolgend is vervoer naar de boot: een klassieker de “Veerdienst lll “ die het gezelschap een rondvaart in en om de Dordtse wateren biedt.

De excursie eindigt tussen 17.00 en 18.00 in Den Haag.

Reserveer reeds nu een plaats in de agenda voor dit leuke evenement. Nadere berichten volgen.

Benedict en Willem Muller

Orgelconcert Festival Dag in de Branding

Op zaterdag 13 mei vindt de 44e editie van Festival Dag in de Branding plaats. Festival Dag in de Branding is een van de meest toonaangevende festivals voor nieuwe muziek in Nederland. Vier keer per jaar organiseert het festival een programma van één dag op verschillende locaties in Den Haag.

Het thema van het festival is ditmaal American Mavericks: Amerikaanse componisten die niet bevreesd waren een geheel eigen koers te varen.

Eén van de concerten van het festival op zaterdag 13 mei vindt in de Kloosterkerk plaats om 16.30u. Daar klinken werken van de Amerikaanse componisten Morton Feldman en Pauline Oliveros. Hoofdmoot van het programma is het orgelwerk Principal Sound van Morton Feldman, wat Geerten van de Wetering zal uitvoeren. Een stuk waarin Feldman op de rand van de stilte het besef van tijd doet verdwijnen.

Kaarten voor dit losse concert zijn aan de deur te koop á €10,-. Een passe-partout voor alle concerten op deze dag en meer informatie zijn te verkrijgen via www.dagindebranding.nl

De geschiedenis van de Haagse Diaconie

In juni verschijnt een fraai uitgegeven boek over de geschiedenis van de Haagse Diaconie. Het grote archief van de Diaconie, voor studie toegankelijk vanaf 2012, gaat terug tot 1583. Historicus dr. Jurjen Vis heeft het archief onderzocht en met behulp van deze en andere bronnen vijf eeuwen Haagse armenzorg op indringende wijze beschreven.

Het resulterende boek geeft een treffend beeld van geschiedenis en actualiteit van de armenzorg in een grote Nederlandse stad. In die zin is het niet alleen voor Den Haag, maar voor heel Nederland van belang. Het boek is vormgegeven met tal van illustraties en levert zo inzicht in de culturele geschiedenis van Den Haag. Het boek is een bijdrage aan de sociale geschiedenis vanuit een kerkelijke invalshoek, de kerk was immers eeuwenlang de belangrijkste zorgverlener. De uitgave verschijnt in een tijd waarin de discussie over de beste vorm van ondersteuning van mensen in armoede zeer actueel is en de rol van kerken bij die ondersteuning weer groeit.

Dit boek is interessant voor verschillende groepen lezers: belangstellenden in de geschiedenis van Den Haag, in de sociale geschiedenis van Nederland, in de Nederlandse kerkgeschiedenis, beleidsmakers in de politiek en kerken die zich bezighouden met de zorg voor mensen in de marge van de samenleving.

Op 7 juni 2017 wordt het boek gepresenteerd in het Haags Historisch Museum.

Diaconie – vijf eeuwen armenzorg in Den Haag kost € 34,90 en is vanaf 7 juni 2017 te koop bij de Diaconie en in de boekhandel.