Open Monumentendag 10 en 11 september 2016

Natuurlijk zetten wij de deuren wijd open om iedereen te laten genieten van ons mooie kerkgebouw!

Op elk heel uur is er een muziekprogramma en om 20 minuten na het hele uur start een rondleiding van een half uur. We hebben weer veel enthousiaste musici bereid gevonden om deze dagen luister bij te zetten: organisten, blokfluiters, zangers. Dit jaar komt er bovendien op  zondag een verhalenverteller. We proberen een expositie te regelen van de iconen van Trynie Hiemstra. Misschien staat er voor de deur een speelster op een buikorgel. En dan zijn er onze rondleiders! Veelal de mensen die het hele jaar door rondleidingen verzorgen in ons gebouw.

Het thema van de dagen is: symbolen en iconen.

Dankzij de preken van onze predikanten hebben we veel nieuwe informatie gekregen over ons bijzondere kerkgebouw. Sinds deze preken kijk ik anders en nieuw naar de poort bij het koor, de avondmaalstafel en het blauwe dak.

We zoeken mensen die het leuk vinden om mee te werken aan deze dagen:

toezicht houden; thee en koffie zetten; verkopers voor de boekenstand.

U bent van harte welkom tijdens deze dagen. Loop eens mee met een rondleiding (u zult versteld staan van de dingen die u nog niet gezien heeft); luister naar het prachtige spel van onze musici.

Bovendien waarderen de medewerkers het wanneer u belangstelling toont.

U bent welkom op:

Zaterdag, 10 september tussen 10.00 en 17.00 uur

Zondag, 11 september van 12.00 tot 16.00 uur.

Zie ook de site van Open Monumentendag

 

Diverse activiteiten voor kinderen

Kinderkamp

Vind jij het ook zo leuk om lekker buiten te spelen en andere kinderen van jouw leeftijd die ook naar de kerk gaan te ontmoeten? Tussen de bomen en het water vindt dit jaar weer het kinderkamp plaats voor kinderen in de leeftijd van 7 t/m 11 jaar. Het kamp wordt begeleid door een groep vrijwilligers die ook steeds weer veel plezier beleven aan deze activiteit. Dit jaar is het thema “Schatzoeken”.

Wij hebben er weer veel zin in en kijken er naar uit dat ook jullie (weer) met ons mee gaan!

Data: zaterdag en zondag, 10 en 11 september 2016

Doelgroep: kinderen van 7 tot en met 11 jaar

Tijd: zaterdag 10.00 uur bij de locatie verzamelen,

zondag om 16.00u bij de locatie ophalen

Plaats: Dordrecht

Kosten: ongeveer 35 euro

Bijzonderheden: Opgave liefst vóór 1 september 2016

Jeugdkapelkamp

Ook dit jaar weer is er kamp voor de Jeugdkapellers. Ga je naar het 1e, 2e of 3e jaar van de middelbare school dan ben je van harte welkom op elke eerste zondag van de maand bij de jeugdkapel. Op kamp kun je elkaar op een leuke manier beter leren kennen. Dankzij jou, de barbecue, de leiding (ja, die moet ook mee), lekker kletsen met elkaar bij het kampvuur, inspirerende gesprekken bij het mooie bijbelverhaal en de leuke spelletjes die we gaan doen kan het een onvergetelijke tijd worden. Ga je mee?

Data: vrijdag 10 t/m zondag 11 september 2016

Doelgroep: de onderbouw van de middelbare school

Tijd: vrijdag om 19.00 uur met volle maag op locatie verzamelen,

zondag om 16.00u op de locatie ophalen

Plaats: Theater Paasheuvelgroep, Woensbergweg 5 Huizen

Kosten: ongeveer 40 euro

Bijzonderheden: Opgave liefst vóór 1 september 2016

Over de rivier; overstap groep 8 naar middelbare school, van portaal naar jeugdkapel

Je gaat een grote stap zetten dit jaar! Van de basisschool naar de middelbare school. Ineens ben je niet meer de oudste en ineens worden er andere dingen van je verwacht. Ook in de kerk zet je een stap. Ging je eerst naar de kinderdienst, ben je nu elke 1e zondag van de maand welkom bij de jeugdkapel. Je bent een beetje groter geworden, nog een stapje dichterbij volwassenheid. Deze levensgrote stap in je leven willen samen met jou vieren. Hiervoor mag je in de kerk over ‘de rivier’ komen stappen. Daarna krijg je een leuke herinnering mee.

Datum: 4 september 2016

Tijd: Tijdens de kerkdienst

Plaats: Kloosterkerk

 

Mini-waterpompen voor de tuinbouw in Senegal

De Stichting Plattelandsontwikkeling in Senegal (SPS) ondersteunt al jaren tuinbouw door vrouwengroepen in kleine dorpen in de regio van Ndondol in Senegal. Inmiddels hebben wij voor 10 dorpen de omheining van het terrein met gaas (dit is belangrijk om het loslopende vee uit de tuin te houden), de bouw van twee putten, en de startmaterialen zoals emmers en zaden gefinancierd.

De vrouwen werken in groepsverband. Iedere vrouw heeft haar eigen stukje grond van ongeveer 80 vierkante meter. Daar is ze verantwoordelijk voor en de opbrengst is voor haar. In de zomer worden er tomaten verbouwd, in de winter uien. Daarnaast ook nog pepers, aubergines en bissap. Een marktkoopman komt de groenten ophalen. Van het verdiende geld gaat 10% naar de gezamenlijke bankrekening om nieuwe zaden te kunnen kopen voor het volgend seizoen, en om eventueel zelf een nieuwe put te kunnen financieren in de toekomst.

De vrouwen worden begeleid door een Senegalese consultant die bij Caritas in dienst is. Hij geeft voorlichting over het organiseren van een groep, het plannen van zaaien en oogsten, en het regelen van de verkoop. De vrouwen zijn zeer tevreden met hun kleine inkomsten (€150-€250) per jaar.

Vorig jaar werd er een evaluatie gedaan van de 10 vrouwengroepen door medewerkers van Caritas en SPS samen.. Ondanks het feit dat de vrouwen zeer blij waren met hun werk in de tuinbouw en hun “eigen inkomsten” bleek het dat er een waterprobleem was in sommige van de dorpen. Dit ontstond door weinig regenval tijdens het regenseizoen.  Er werd geïnformeerd naar mogelijkheden om dit probleem op te lossen.

Sinds kort bleek er een mini- waterpomp op de markt te zijn. Deze waterpomp kan in tijden van tekort zeker nuttig zijn. Samen met het water uit de put is er dan voldoende voor het verbouwen van uien of tomaten.

De SPS wil nog graag enkele mini-waterpompen financieren.

Het bestuur van SPS dankt u hartelijk voor uw steun. (website: www.spsenegal.nl)

Carien Roselaers-Pluimers

 

Haags Uitfestival in de Kloosterkerk

Op vier september vindt de volgende editie plaats van het Haags Uitfestival en wordt in de Kloosterkerk een podium geboden aan vele musici, die eigenlijke allemaal met de Kloosterkerk te maken hebben, de een van wat  dichterbij, de ander van wat verder weg. Ook wordt uitdrukkelijk ruimte geboden aan jonge musici. Het is een bijzondere gelegenheid om de prachtige Kloosterkerk  ook in cultureel opzicht te presenteren voor het komend seizoen. Buiten zal een stand staan van de Kloosterkerk, waar mensen informatie kunnen krijgen. Het aardige is, dat je kunt in- en uitlopen, eens op het Lange Voorhout kunt rondlopen en weer terug. We hopen natuurlijk van harte dat u in grote getale opkomt om mee te genieten van het volgende programma:

13.00 uur:  Quatre-mains groep ’s Gravenhage

13.30 uur:  Haags Matrozenkoor. Dirigent: Wouter Verhage

14.00 uur:  Jan Pieter Lanooy, orgel

14.30 uur:  Daniel Tibben, dwarsfluit en Elsbet Remijn, piano

15.00 uur:  Claudette Verhulst, piano

15.30 uur:  Wija van Schelle, mezzo-sopraan  Jacqueline Biesheuvel, piano  en Jan Vermeijden, altviool

16.00 uur:  Beth en Flo, piano met een vleugeltje theater

17.00 uur: einde

Op de site van het HaagsUITfestival kunt u uitgebreidere informatie vinden.