kinderspel
Van de jeugdpastor
“Mama, jij bent Maria en dan ben ik Jozef. Wil jij Jezus even vasthouden?”
Zoonlief van 3 steekt me een popje in de armen. Hij gaat opzoek naar een theedoek om te zorgen dat Jezus het niet koud zal hebben. Een verhaal als dat over kerst kan nog lang nazingen… Een mooi kinderlijk spel. Je zou het aandoenlijk kunnen noemen. Toch gebeurt hier meer dan iets ‘schattigs’. Voor dit kind van 3 jaar speelt er iets belangrijks. Hij verkent een verhaal dat hem raakt. Hij proeft dat er in deze rollen van Jozef, Maria en Jezus meer is dan dat hij begrijpt. Door de ‘jas van Jozef’ aan te trekken, probeert hij een beetje te voelen wie Jozef was. En dat doet hij de hele dag; dan weer is hij Tarzan, dan weer Wringelzburm (zelf verzonnen), dan weer een hond… Het gebeurt regelmatig dat ik hem roep en geen gehoor krijg omdat ik hem op dat moment bij z’n verkeerde naam noem.
Er zal geen wetenschapper zijn die zal ontkennen dat spelenderwijs leren voor (jonge) kinderen uitermate belangrijk is en veel kansen biedt. En met deze wetenschap zijn we met andere ogen gaan kijken naar de speelruimte voor onze jongste Kloosterkerkgangers, de crèche. We hebben het voornemen opgevat om in het nieuwe jaar het speelgoed voor kinderen van 0 – 4 jaar te gaan verrijken. We willen hen inspirerende handvatten geven om spelenderwijs de bijbelverhalen te gaan verkennen. De bijbel biedt zoveel ideeën hiervoor! Sprekende beelden als schapen en de Goede Herder, de duif van Noach, de regenboog, de walvis van Jona… Maar ook mooie rijke kerkelijke rituelen zoals het vieren van het avondmaal, de doop etc etc
De komende maanden zal dit vorm gaan krijgen. Kijk gerust op zondagochtenden even rond om te kijken of er alweer nieuwe verhalen zijn om mee te spelen!