Debatmiddag in de Kloosterkerk

In juli 1617 bezocht Prins Maurits met groot gevolg een kerkdienst in de Kloosterkerk. Daarmee zette hij als aanhanger van de contraremonstranten het debat met de remonstranten, in het bijzonder met Johan van Oldenbarnevelt, op scherp. Het godsdienstconflict had vergaande politieke consequenties. Of was het andersom: werd de godsdienst onderdeel van een al langer sluimerend politiek conflict?
In de 400 jaar die volgden is er veel veranderd. Maar telkens opnieuw wordt de vraag gesteld: hoeveel ruimte laten religie en politiek elkaar? Prof. Rik Torfs (KU Leuven), prof. Hans Boutellier (VU) en Jaap Smit (Commissaris van de Koning in Zuid-Holland) houden hierover een voor dracht en zullen onder leiding van Wim Deetman in debat gaan met het publiek en drie panelleden, onder wie prof. Heleen Dupuis (ethica), Sybrand van Haersma Buma (politicus) en ds. René de Reuver (scriba van de Protestantse Kerk in Nederland). Welke taak heeft de overheid inzake religieuze diversiteit? Welke claim mogen godsdiensten leggen op de publieke ruimte?

Toegang € 5.-

Aanvang 13.30u